BT koopt internationaal netwerk

Geplande inlijving Infonet moet nieuwe zakelijke klanten aanbrengen

British Telecom biedt 965 miljoen dollar voor het wereldwijd opererende Amerikaanse netwerkbedrijf Infonet. De huidige aandeelhouders, voornamelijk voormalige telecomstaatsbedrijven, doen graag een stap opzij.

BT-ceo Ben Verwaaijen ziet voordelen in de overname vanwege het klantenbestand en de overlap in netwerkfaciliteiten. "Als je kijkt naar de klantenlijst van Infonet en BT, dan zie je weinig overlap. Infonet heeft 1800 ondernemingen als klant, die BT voor een groot deel nog niet bedient. Daarnaast verwachten we in het derde jaar 150 miljoen euro aan kosten te kunnen schrappen door besparing op toegangskosten tot nationale netwerken doordat BT zelf infrastructuur heeft in een flink aantal Europese landen", aldus Verwaaijen. Ook wijst de topman op het feit dat BT nu door zijn omvang meer gewicht in de schaal legt bij grote opdrachten. De koopsom voor Infonet valt volgens de topman lager uit, omdat Infonet nog 390 miljoen dollar op de bank heeft staan.

Roemrucht

Voor Infonet betekent de overname het einde van een roemruchte bedrijfshistorie. Het bedrijf ontstond in 1969 als dochter van de Amerikaanse ict-dienstverlener CSC. In 1972 kwam Infonet in het kielzog van het moederbedrijf naar Nederland. Begin jaren negentig kreeg het bedrijf buiten de VS een impuls toen het zich als de internationale voorkeurscarrier voor een aantal Europese PTT's wist te positioneren. In ruil voor dit privilege kregen deze bedrijven aandelen in de lokale vestiging van Infonet. Infonet heeft op dit moment netwerkvoorzieningen in zeventig landen.
Op deze manier zijn de bestaande Infonet-aandeelhouders KPN, Telia, Telefonica en Swisscom aan hun belang in het netwerkbedrijf gekomen. Infonet wist in 1999 op de top van de internet- en telecombonanza met zijn notering aan de New York Stock Exchange meer dan één miljard dollar op te halen. Dat geld heeft het hard nodig gehad om de daarop volgende kaalslag in de telecomsector te kunnen doorstaan. Volgens ingewijden stond Infonet al drie jaar te koop en was BT tot nu toe de enige gegadigde.

Loyaliteit

Analisten schatten dat minstens een derde van Infonets klantenbestand bestaat uit afnemers die connecties hebben met de bestaande aandeelhouders. Het is de vraag of de loyaliteit van deze aandeelhouders lang stand zal houden. KPN bijvoorbeeld zal er veel aan gelegen zijn om zijn klanten daar waar mogelijk via het eigen Euroringen-netwerk te bedienen. Het is bekend dat KPN een grote rivaal in BT ziet op zijn thuismarkt, in België en in Duitsland. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-12T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.