Nieuwe ronde in strijd Intel-AMD

Paxville maakt vier socket-machines met zestien cores mogelijk

Intels nieuwe dualcore Xeon-processoren (codenaam Paxville) zijn verschenen voor servers met vier tot tweeëndertig processoraansluitingen (sockets). De strijd tegen concurrent AMD gaat een nieuwe ronde in.

Intel zit zichzelf dubbel dwars
Intels Xeon-processor deelt het pad - en dus de bandbreedte - naar het geheugen met de andere processoren in een server. Bij intensief geheugenverkeer zitten de cpu's elkaar in de weg. Een ander probleem dat specifiek bij multiprocessorsystemen speelt is dat Intel het MESI-protocol (Modified Exclusive Shared Invalid) gebruikt voor het synchroniseren van de cachegeheugens van de verschillende processoren. MESI heeft als nadeel dat de data bij een cacheconflict via het relatief trage hoofdgeheugen wordt uitgewisseld, wat het prestatieniveau bij bepaalde applicaties nogal drukt. Andere processorfabrikanten, waaronder AMD, gebruiken juist MOESI (Modified Owner Exclusive Shared Invalid) waarbij cachegeheugens onderling conficten oplossen. Dit vertaalt zich in hogere prestatieniveaus.
De nieuwe Xeon-chips vallen in de 7000-reeks en draaien op kloksnelheden van 2,6 tot 3 GHz. De 7000-familie vervangt de huidige Xeon MP met een enkele core. Intel schakelt hiermee over naar de nieuwe naamgeving in duizendtallen. Daarin verschijnt in het eerste kwartaal komend jaar de Dempsey, een snellere Xeon voor de 5000-familie.
De Itanium valt vanaf de aankomende volgende generatie (codenaam) Montecito in de 9000-familie. Montecito is een grote dualcore processor met 1,7 miljard schakelelementen, die half volgend jaar uitkomt - mits er geen nieuwe productieproblemen opduiken.
Servers met de nu verschenen Xeon 7000 zijn per direct leverbaar. Dell en HP hebben hun systemen opgebouwd rond de Intel 8500-chipset. IBM gebruikt voor zijn machines met vier tot tweeëndertig sockets de eigen, snelle X3-chipset. De meeste van deze systemen zijn al eerder op de markt gekomen met gewone Xeon MP-chips, voorzien van een enkele core. Deze servers kunnen de Xeon 7000 gebruiken, mits ze voldoen aan de iets hogere eisen voor de warmtehuishouding.

Verviervoudiging

De Xeon 7000 is dualcore en voorzien van HyperThreading. Deze beide technologieën geven opgeteld een verviervoudiging in de 'core-beleving' van het besturingssysteem ten opzichte van het aantal sockets. Een server met vier sockets gevuld met dualcore HT-processoren uit de 7000-familie geeft een besturingssysteem het idee dat er 16 processoren (cores) zijn.
Intel verwacht met dualcore voorlopig een prestatiewinst van vijftig procent ten opzichte van single core processoren op gelijke kloksnelheid. Reden dat de prestaties niet verdubbelen is dat het snelheidsverschil tussen processor en geheugen steeds groter wordt en dat bij Intel de toegang tot het geheugen wordt gedeeld.
Concurrent AMD geeft elke processor eigen, ongedeelde toegang tot het hoofdgeheugen. De prestaties die de Opteron-chips hiermee halen levert de producent veel lovende recensies op. Bovendien zit AMD prijstechnisch onder Intel. De prijs van een Xeon 7000 varieert - afhankelijk van de kloksnelheid - van twee- tot drieduizend dollar; een Opteron kost tussen de duizend en tweeduizend dollar.

Verder werken

Intel werkt echter gestaag verder aan betere processoren met hogere prestatieniveaus. Halverwege volgend jaar verschijnen er processoren in de 7000-familie op basis van 0,65 nanometer-technologie met hogere kloksnelheden en groter cachegeheugen (tot wel 16 MB). In 2007 komt Intel met Tigerton. Deze serverprocessor gebruikt high-speed interconnects voor de communicatie naar de chipset.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-18T00:00:00.000Z Dennis Kuit
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.