Managed hosting door True

AMD komt in 2005 met K9

Volgende generatie Athlon-processor in voorbereiding

AMD wil in 2005 een opvolger voor zijn semi 64-bit Opteron-processor gereed hebben. Het ontwerpt nu de architectuur van zijn K9-chips om in de tweede helft van 2005 de eerste proefexemplaren aan computerproducenten te kunnen leveren.

  
President Hector Ruiz van AMD.

De huidige K8-generatie Opteron-processoren is - na enkele malen uitstel - in april dit jaar op de markt verschenen. De desktop- annex consumentenuitvoering, Athlon64, is in september gelanceerd - eveneens na veelvuldig uitstel. De plannen voor de K8 zijn in 1999 al onthuld.
AMD zette eind vorige week zijn toekomstplannen uiteen, maar verstrekte nog geen concrete details over de K9. Die processor lijkt hoe dan ook meerdere chipkernen te krijgen. Chipontwerpers en producenten als IBM, Sun Microsystems en Intel werken elk ook aan processoren met meerdere kernen. IBM heeft dit echter al op de markt in zijn Power 4-chips, die dienst doen in zijn servers: de iSeries (AS/400 met OS/400) en pSeries (RS/6000 met Unix-variant AIX).

Opteron-ontwerp

Technisch directeur Fred Weber van AMD onthulde dat het ontwerp van de Opteron al de mogelijkheid in zich draagt om een tweede chipkern toe te voegen. "We zullen dus een multicore-product uitbrengen", aldus de topman. Daarmee laat hij nog de optie open of dat de toekomstige K9 zal zijn of een herziene uitvoering van de K8.
Daarnaast werkt AMD aan technologie waarmee een chip - of chipkern - meerdere applicatie-delen (threads) tegelijk kan afhandelen. Ook dit is iets waar andere processorontwerpers aan werken of wat ze al hebben. Intel roemt al enige tijd de voordelen van zijn Hyperthreading-technologie waarmee één fysieke processor zich voordoet als twee voor besturingssysteem en applicaties. Hyperthreading is eerst geïntroduceerd in de server- en werkstationprocessor Xeon en vervolgens in de topmodellen Pentium 4.
Voordat AMD klaar is met de K9 komt het nog met verbeteringen voor zijn huidige processorgeneratie. In de tweede helft van 2004 wil het de Opteron produceren op 90 nanometer met sillicium-op-isolatiemateriaal (soi), alsook verbeterde Athlon64-chips en een uitvoering voor laptops. Dit was in september nog gepland voor de eerste helft van het komende jaar. In die periode komt nu eerst de Mobile Athlon64 op 130 nanometer en met soi. Daarnaast verschijnt er nog een versnelde Athlon64, met de codenaam Newcastle.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.