Uitstel AMD's Itanium-alternatief

Chipproducent AMD loopt tegen problemen op bij de ontwikkeling van zijn semi-64-bit processor, codenaam Sledgehammer. Die 32-bit chip met 64-bit instructieset-extensies maakt nu pas zijn debuut in het eerste kwartaal van 2003. Volgens de eerder al aangepaste planning moest dit de tweede helft van volgend jaar gebeuren.

Sledgehammer is AMD's tegenhanger voor Intels 64-bit serverprocessor Itanium (codenaam Merced). Die processor - geplaagd door veel uitstel - is eind mei uiteindelijk op de markt verschenen. Zowel de Itanium als de Sledgehammer zijn bedoeld voor computers met meerdere processoren (multiprocessor).
Voor zware werkstations en relatief lichte servers heeft Intel zijn 32-bit Xeon-reeks, tegenwoordig op de Pentium 4 gebaseerd (codenaam Foster). AMD wil zijn semi-64-bit chips breed in de markt zetten en komt met een exemplaar, Clawhammer, voor machines met één of twee processoren (uni- of dualprocessor).
Die chip staat op de planning voor eind 2002, nog net binnen de officiële termijn van tweede helft volgend jaar. Proefexemplaren van beide Hammer-varianten moeten gedurende de eerste helft van 2002 beschikbaar komen voor computerproducenten en moederbordfabrikanten.

Numerologie

AMD voorziet zijn Hammer-chips van dezelfde kunstmatige prestatienummering die het vorige maand introduceerde voor de nieuwe variant (XP) van zijn Athlon-processoren. De eerste Hammer voor desktopcomputers krijgt als nummer 3400, wat suggereert dat de kloksnelheid rond de 3 GHz ligt. De Pentium 4 haalt die snelheid naar verwachting midden 2002.
De prestatienummers geven volgens AMD een indicatie van het prestatieniveau ten opzichte van de voorgaande eerste Athlon-generatie (gebaseerd op de Thunderbird-kern). In wezen verwijzen de nummers ook naar het hogere kloksnelheidniveau van Intels Pentium 4-processoren. Die chips hebben in de praktijk voor reguliere taken een lager prestatieniveau dan Athlon- of Pentium III-chips op dezelfde kloksnelheid.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.