Sluiting onderzoekstak Lucent brengt spraakmakende projecten in gevaar

Onderzoek op de tocht

Lucent is in Nederland bij diverse onderzoeksprojecten betrokken. Het werkt aan een glasvezelnetwerk voor het astronomisch kenniscentrum Astron. Bij de TU Eindhoven heeft het een laboratorium voor onderzoek naar nieuwe generatie optische netwerken. De gevolgen van de sluiting zijn nog onduidelijk.

  
De onderzoeksmogelijkheden van Lucent in Nederland zijn door twee jaar reorganiseren bijna tot nul gereduceerd. In die periode tijd liep het aantal werknemers terug van vierduizend tot achthonderd. Tot nu toe werden over alle bedrijfsonderdelen evenveel arbeidsplaatsen weggesneden. Nu verdwijnt de hele onderzoeksafdeling naar optische netwerken in één keer. Dit betekent het verlies van driehonderd onderzoekers. Twee kleine vestigingen van Bell Labs Advanced Technologies blijven over: vijftien man in Enschede en 25 in Hilversum. Lucent Nederland richt zich voortaan voornamelijk op verkoop en ondersteuning.
Jack Verhoosel, technisch manager bij de Optical Networking Group van Lucent, is somber gestemd over de onderzoeksprojecten waar zijn bedrijf bij betrokken is. Verhoosel is projectleider van Retina, een onderzoeksproject dat de geplande kilometers omspannende telescoop van Astron van een nieuw optisch netwerk moet voorzien. De honderden antennes leveren zo'n grote gegevensstroom op dat de huidige 10 Gbps-technologie niet voldoet.
Samen met de TU Eindhoven onderzoekt Lucent de mogelijkheden van 40 Gbps-glasvezelverbindingen via één kleur. Een volgende stap in het onderzoek zou zijn om deze capaciteit met nieuwe technieken per kleur op te schroeven tot 160 Gbps. Door meerdere lichtgolven in een glasvezel aan te spreken moet deze technologie in de toekomst de nu nog theoretische bandbreedte van 4,5 Tbps kunnen bereiken.

Overhevelen

Volgens Verhoosel is de beste oplossing dit onderzoek over te hevelen naar de in Nederland gevestigde Lucent-onderzoekers van Bell Labs Advanced Technologies, al zullen het er waarschijnlijk te weinig zijn om het project goed draaiende te houden. In Nederland werken veertig onderzoekers bij dit bedrijfsonderdeel. Bij een andere mogelijkheid - het verplaatsen van het onderzoek naar Neurenberg - plaatst hij ook vraagtekens.
De partners in het Retina-project reageren positiever op de sluiting van Lucents onderzoekstak, omdat er volgens hen voldoende alternatieven zijn. Ton Koonen, als professor verbonden aan de TU Eindhoven, ziet verhuizing van het onderzoek naar de Duitse stad als een goede oplossing. "Het is doodzonde voor Nederland als kennisland, maar ik ben ervan overtuigd dat het onderzoek daar verder is."
Marco de Vos, werkzaam bij Astron, zegt dat de Lofar-telescoop eventueel ook met de huidige 10 Gbps-technologie uit de voeten kan. "De datacapaciteit die de telescoop nodig heeft is ook met de huidige technologie te behappen. Er moet dan alleen meer glasvezel de grond in, plus bijbehorende ontvangers om de informatie van de honderden geplande antennes naar het centrale rekencentrum door te sluizen."
 
Lofar: http://www.computable.nl/artikels/archief1/d24ss1q1.htm en http://www.computable.nl/artikels/archief1/d47ss103.htm

 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-01T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.