Software beeldtelefoon brengt Origin in problemen

Origin kampt met grote problemen bij de ontwikkeling van software voor de beeldtelefoon. Dit project is meer dan een jaar achter op schema. Als gevolg hiervan heeft de Philips-dochter enkele tientallen miljoen guldens op het resultaat moeten afschrijven.

Deze extra last zal in het vierde kwartaal worden verwerkt. Ook het laatste kwartaal van het toch al niet best verlopen 1997 zal er voor Origin dus weinig opwekkend uitzien.
De financiële man in de Philips-concernleiding, Jan Hommen, bevestigde dit tijdens zijn toelichting op de derde kwartaalcijfers van Philips. Hij gaf toe dat de beeldtelefoon nog technische mankementen vertoont, omdat de software niet goed werkt. World Access was aanvankelijk van plan de beeldtelefoon vorig jaar al in te zetten voor Internet-toegang, maar ook dit voornemen is voorlopig van de baan.

Problemen onopgelost

Philips-man Hommen liet niet het achterste van zijn tong zien voor wat betreft Origin. Vaststaat dat de problemen nog lang niet zijn opgelost. Origin dat destijds is ontstaan door samenvoeging van BSO met Philips C&P, heeft mede door de permanente management-wisselingen duidelijk averij opgelopen. Sinds BSO-oprichter Eckart Wintzen de onderneming heeft verlaten, is een stoet van managers gepasseerd die het geen van allen lang bij Origin uithielden. Ook qua cultuur blijken Philips' IT-poot slecht bij BSO te passen.
Lichtpuntje is dat Origin nu beter draait dan een jaar geleden, maar de IT-dienstverlener is zelfs in de huidige hoogconjunctuur nog steeds verlieslijdend.
Ook het vooruitzicht dat Price Waterhouse een minderheidsbelang gaat nemen, geeft moed. Deze grote accountantorganisatie die over een aanzienlijke adviespraktijk beschikt, zou een belang van ongeveer 25 procent willen nemen. Philips bezit thans 82 procent van de aandelen, de rest is handen van het management en Origin-personeel. Omdat Philips zegt een controlerend belang in Origin te willen blijven houden, kan geconcludeerd worden dat iets minder dan 32 procent van de aandelen te koop is.

Goede combinatie

Volgens Hommen zouden Origin en Price Waterhouse een geweldige combinatie vormen. Beide organisaties vullen elkaar perfect aan, zo liet hij weten.
Origin is een internationale 'full service' IT-dienstverlener met vooral multinationale ondernemingen als klant. Origin telt wereldwijd bijna 13.500 medewerkers die vorig jaar in 31 landen een omzet van 2,4 miljard gulden realiseerden. Origin is de zesde IT-dienstverlener in de wereld en nummer drie in Europa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-31T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.