Managed hosting door True

IBM en SCO samen in 64-bit Unix

Monterey moet strijd aan gaan met Compaqs Bravo

IBM ontwikkelt in samenwerking met de Santa Cruz Operation (SCO), Sequent en Intel een nieuwe Unix-kernel, genaamd Monterey. Dit is bedoeld voor het aanstaande 64-bit-platform van Intel (IA-64). Monterey vormt de voortzetting van de Unix-varianten AIX (IBM) en Unixware (SCO) die respectievelijk draaien op Power PC- en IA-32-platform. IBM zal dezelfde Monterey-kernel implementeren op zijn Power PC-computers.

Deze grote samenwerking is een uitvloeisel van de gezamenlijke ontwikkeling van universele programmeer-interfaces. De api's van de drie architecturen, IA-32, IA-64 en Power PC, worden zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. De bedrijven zetten hiermee een nieuwe stap in de jacht op de heilige graal: een universeel ontwikkelplatform voor Unix. Onafhankelijke software-ontwikkelaars moeten hierdoor applicaties kunnen schrijven die draaien op een reeks 32-bit en 64-bit Unix-besturingssystemen op zowel Intel- als Power PC-processoren. Dit moet Monterey aantrekkelijk maken voor softwareleveranciers.

Uitwisselen

De nieuwe 64-bit Unix-variant moet over anderhalf tot twee jaar op de markt verschijnen. Voor die tijd wisselen AIX en Unixware wederzijds technologieën en functionaliteit uit. Hieronder valt IBM's Domino, middleware en Oltp-software. Server-fabrikant Sequent heeft AIX al uitgeroepen tot zijn 'strategische besturingssysteem' en lijkt daarmee Compaqs 64-bit Bravo Unix af te wijzen. President Casey Powell beweert echter dat de relatie met Compaq gewoon stand houdt en dat zijn firma diverse Unix-varianten levert. "AIX heeft alleen onze voorkeur, dat is alles." Tegelijkertijd hamert Sequent, net zoals medestander Unisys, op de opkomst van Windows NT in het datacentrum. Verder zullen ook Groupe Bull, Thomson-CSF, Acer en Fujitsu-dochter ICL Monterey leveren op hun systemen.

Versus Bravo

Compaq en de medestanders van de volgende generatie van Digital Unix (codenaam Bravo Unix), twijfelen nog of zij het Monterey-initiatief steunen. Compaq verdient jaarlijks twee miljard dollar aan de verkoop van Intel-servers met SCO's Unixware. Analisten menen echter dat de officiële steun van Compaq er niet toe doet, aangezien het bedrijf zijn Bravo Unix dusdanig heeft opgezet dat de api's voor dat platform al compatibel zijn met die van Unixware. Bravo geniet steun van ondermeer de eigen Tandem-divisie en Sequent. Tot op heden hebben Compaq, Data General, Intel, Unisys en ICL al geld gestoken in de ontwikkeling van SCO's 64-bit Unixware voor bedrijfskritisch gebruik.

Solaris vernieuwd

De Intel-versie (x86) van Sun Microsystems' Solaris doet vooralsnog niet mee aan Monterey. Sterker nog: Sun lanceert deze week de nieuwe versie 7.0 van zijn besturingssysteem. Deze opvolger van het huidige Solaris 2.6 bevat ondermeer functionaliteit voor 64-bit geheugenadressering en verbeterde interoperabiliteit met Windows NT. De omzet van Sun groeide in het tweede kwartaal 37 procent. Dit ging ten koste van de andere Unix-leveranciers. Ondertussen zet Hewlett-Packard zijn koers voort om het 64-bits HP-UX over laten gaan van zijn PA-Risc-hardwareplatform naar IA-64.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.