Managed hosting door True

Echte integratie van applicaties pas in 2005

Bedrijfseigen eai-tools verdwijnen

De toekomst van integratie ligt in standaarden als Bpel4ws. Hoewel die langzaam verloopt zal de opkomst van webservices ervoor zorgen dat bedrijfseigen applicatie-integratietools verdwijnen. Alleen de economische ontwikkeling vormt een onzekere factor.

  
Voor het eerst traden vijf befaamde en onafhankelijke analisten samen op tijdens één conferentie. De belangstelling voor het door Computable en Array georganiseerde seminar 'De Toekomst van IT', afgelopen dinsdag, was dan ook groot. Charles Homes, Peter Hinssen, Wouter Keller, Rick van der Lans en Ron Tolido gaven hun visie op toekomstige technologische ontwikkelingen. Hun conclusie: de eerste kans op herstel komt pas in 2005 en dan nog alleen als de Nederlandse ict-sector een duidelijke keuze maakt voor nieuwe technologieën.
Eerder dan 2005 zullen we in ieder geval niet toekomen aan echte integratie, betoogde Rick van der Lans afgelopen dinsdag op het Computable/Array-congres 'De toekomst van ict'. Wanneer het gaat over webservices blijft de aandacht volgens Van der Lans vaak steken bij soap en uddi, terwijl het echte spannende integratiewerk hogerop in het systeem plaatsvindt, namelijk bij de bedrijfsapplicatie-integratietools (eai). De noodzaak tot standaardisatie heeft bestaande leveranciers van deze tools al gedwongen hun bedrijfseigen software te veranderen, terwijl nieuwe leveranciers hun plaats op de markt gaan opeisen.
De belangrijkste standaard wordt Bpel4ws. Leveranciers als Talking Blocks en Amberpoint zijn weliswaar relatief onbekend, maar grote leveranciers hebben al wel hun oog laten vallen op deze ontwikkelaars. HP heeft Talking Blocks gekocht, en Microsoft heeft een innige relatie met Amberpoint, dat naar verwachting in nieuwe Microsoft-producten geïntegreerd wordt.
Het grootste struikelblok is de economische situatie. Leveranciers zijn klaar voor integratie, al zullen volgend jaar pas de 1.0-versies van op standaarden gebaseerde tools op de markt verschijnen. Klanten zijn er nog maar ten dele klaar voor. Budgetten stijgen niet, de bereidheid om te investeren is klein, en grote projecten worden zoveel mogelijk vermeden ten gunste van kleinere en minder risicovolle deelprojecten. Wel zijn er steeds meer grote ondernemingen, zoals Sony en Deutsche Bank, die met succesvolle integratieprojecten een voorbeeldfunctie vervullen waarmee ze aarzelende potentiële gebruikers over de streep kunnen trekken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-31T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.