Managed hosting door True

Compaq lanceert Alpha EV6-servers

Compaq lanceerde begin deze week twee zware servers met de nieuwe Alpha EV6-processor van Digital. Deze machines, de GS60 en de GS150, zijn de laatste Alpha-computers die systeembustechnologie gebruiken. Toekomstige systemen, waarvan de eerste begin 1999 uitkomen, worden gebaseerd op een switch-architectuur die veel weg heeft van die in DEC's oude Vax 9000-midrangecomputers.

Deze overstap van bus- naar switch-systeem, voor de communicatie tussen processor, geheugen en andere systeemcomponenten, moet het prestatieniveau en de schaalbaarheid aanmerkelijk verhogen. Dit belooft John Bennet, product-marketingmanager voor zware Alpha-servers. Analisten hebben vertrouwen in deze belofte, maar plaatsen de kritische kanttekening dat voorsprong op Intel-processoren van levensbelang is voor de Alpha. "Als Intel de Alpha voorbijstreeft, zullen gebruikers zich afvragen waarom ze nog op dat platform zitten. Compaq kan dan wel eens de stekker er uit trekken", aldus analisten Nathan Brookwood van Insight 64 en Linley Gwennap van Microdesign Resources.

Vervanging

Voor het echter zover is, kunnen gebruikers de nieuwe GS-systemen inzetten. De GS60 ondersteunt maximaal zes processoren, terwijl de GS140 tot veertien processoren gaat. De hiervoor gebruikte busarchitectuur verdeelt aansluitingen onder zowel geheugen, processoren en i/o-kanalen. Naarmate er meer processoren in de machine zijn, is er minder ruimte voor geheugen en vice versa. Beide servers gebruiken de nieuwste, zesde generatie (EV6) van de Alpha, oftewel de 21264. Deze processoren halen kloksnelheden vanaf 525 MHz. De twee nieuwe computers vervangen respectievelijk de Alphaserver 8200 en de 8400 en zijn verkrijgbaar als insteekbaar moederbord.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.