Glasvezelnetwerk in de mottenballen

Woningbouwverenigingen: 'Bewoners kunnen niet meer zonder'

Het Zweedse Bredbandsbogalet staakt zijn activiteiten in de Benelux. Dit betekent het eind van een bedrijf dat brood zag in het aansluiten van huishoudens op glasvezel. De ruim tweehonderd woningen die in Amsterdam en Eindhoven konden beschikken over een 10 Mbps verbinding met internet zijn inmiddels afgesloten. Bewoners zijn enorm teleurgesteld, aldus de betrokken woningbouwvereniging.

Het besluit om de activiteiten van Bredband Benelux te staken komt op een moment dat het Zweedse moederbedrijf juist ruim bij kas zit. Bij een nieuwe financieringsronde begin september ontving Bredbandsbogalet ruim 24 miljoen euro. Voorwaarde voor de kapitaalinjectie was beperking van de activiteiten tot Zweden, Denemarken en Noorwegen, aldus woordvoerder Gunnar Sjögren. Ook het aandeel in het mobiele telefoniebedrijf Orange, waarmee het concern toegang kreeg tot umts, heeft het van de hand gedaan.
Op dit moment heeft Bredbandsbogalet in Zweden vijftigduizend woningen en kantoren aangesloten op zijn glasvezelnetwerk. De pilots in Noorwegen en Denemarken zijn net als die in Nederland kleinschalig: tussen de vijfhonderd en tweeduizend huishoudens zijn in deze landen door Bredband op glasvezel aangesloten. Woningbouwvereniging Het Oosten in Amsterdam had in de wijk Osdorp 260 woningen van glasvezel voorzien. In Eindhoven gaat het om driehonderd aansluitingen in woningen van Woonstichting SWS.
Harry Kotey, adjunct directeur van de Nederlandse tak van de Internet Society, betreurt het verdwijnen van Bredband Benelux. Het bedrijf was de enige commerciële partij in Nederland die woningen en kleine bedrijven van glasvezel voorzag. Zolang de overheid de grootschalige aanleg van glasvezel een zaak van het bedrijfsleven acht kan het nog lang duren. Telecom- en kabelbedrijven hebben geen geld voor extra investeringen. Volgens Kotey is een termijn van vijf jaar reëel.

Plannen

Bredband Benelux had in Nederland goede voornemens. Kristal, een koepelorganisatie van woningbouwverenigingen in de Randstad, wilde in totaal 75 duizend woningen op glasvezel aansluiten. Volgens Arjen Zimmerman, marketing directeur bij Kristal, is het erg jammer dat het initiatief gestopt is. De glasvezelverbinding vormde een zinnige verbetering van het woningbestand. Zimmerman ziet niet direct alternatieven.
Eén van de bij Kristal aangesloten woningbouwverenigingen, Het Oosten, was van plan zijn twintigduizend verhuureenheden voor zover mogelijk van glasvezel voorzien. Volgens Leon Bobbe, hoofd productontwikkeling bij de Amsterdamse woningbouwvereniging, zorgde de glasvezel voor een grotere bewonervariatie dan gebruikelijk in deze wijk. "Het vergrootte de kwaliteit van onze woningen enorm."
Het Oosten hoopt opnieuw een partij te vinden die zijn glasvezelambities wil verwezenlijken. Bobbe ziet een taak weggelegd voor de centrale overheid om deze collectieve nutsvoorzieningen samen met marktpartijen als woningbouwverenigingen te verwezenlijken.
Het Oosten is nu voor breedbandverbinding (op dsl-niveau) met internet in het betrokken complex aangewezen op collectieve schotelantennes. De schotels zijn geplaatst voor de ontvangst van satelliettelevisie, maar ook te gebruiken voor surfen op internet. Deze verbinding is nu alleen geschikt voor het ophalen van informatie. Voor het versturen van informatie als e-mails is de telefoonlijn nog nodig. Met een kleine aanpassing is ook het retoursignaal via de satellietverbinding af te handelen.

Gewoon dsl

Het Cyburg-initiatief van stadsdeel Zeeburg in Amsterdam wilde ook een deel van de tienduizend geplande breedbandverbindingen door Bredband Benelux laten aanleggen. Dat zullen nu gewoon dsl-verbindingen worden, aldus Leendert Vreeswijk, hoofd sectorcommunicatie bij het stadsdeel. Cyburg krijgt iets minder ambitieuze multimediavoorzieningen, maar het project zelf loopt geen vertraging op.
Ook woningbouwvereniging Stadswonen in Rotterdam ziet met het verdwijnen van Bredband Benelux een streep door zijn glasvezelplannen komen. Volgens Rob den Hoed, hoofd automatisering, waren Bredband Benelux en de organisatie gevorderd tot het aanleggen van de bekabeling. "Maar gelukkig hebben onze bewoners alleen mooie verhalen gehoord", zegt Den Hoed, die nog geen idee heeft wat voor alternatieven zijn organisatie gaat zoeken. In eerste instantie zouden 3500 woningen over een glasvezelverbinding kunnen beschikken. Later zou ook de rest van de 7500 woningen uit het bestand volgen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-19T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.