Motorola's G4-processor krijgt tussen-generatie

G5 verschijnt pas over twee jaar

Motorola werkt aan een herziene uitvoering van zijn huidige G4-processors voor de Macintosh-computers van Apple. Die 'tussen-generatie' van de G4 (vierde generatie PowerPC-chip) moet kloksnelheden halen van meer dan 700 MHz.

De fabrikant gaf vorige maand al wat details vrij over zijn toekomstige G5-chips. Die krachtige processors komen uit in 64- en 32-bit varianten en beloven voor de eerste exemplaren al kloksnelheden van wel 2 GHz. De G5's staan echter pas voor 2002 op stapel.
Reden voor analisten om de wenkbrauwen te fronsen, ondanks de plannen van Motorola om latere G4-chips te fabriceren op basis van een verbeterd productieproces ('silicium-op-isolatie'). Dat zou een prestatiewinst van 35 procent óf een energiebesparing van 65 procent op huidige kloksnelheden opleveren.

Volgend jaar?

Nu blijkt dat Motorola ook het ontwerp van de G4-processor gaat verbeteren. De tussenversie van die chip krijgt onder andere een geïntegreerd Level 2 cache-geheugen (256 KB), een groter Level 3 cache (2 MB) en een zeventraps dataverwerkingslijn (in plaats van de huidige viertraps). De fabrikant geeft nog geen tijdsschema voor deze verbeterde G4, maar ingewijden spreken van midden tot eind volgend jaar.

Kloksnelheidsrace

Motorola wil zich met de 'G4-2' mengen in de kloksnelheidsrace die nu woedt in de markt voor desktopcomputers. PowerPC-processors hebben over het algemeen een hoger prestatieniveau dan Intel-chips met eenzelfde kloksnelheid. Het verschil in MHz'en is de laatste maanden echter vergroot; Intel- en AMD-chips zitten al rond de 700 MHz, terwijl Motorola's PowerPC nog onder de 500 MHz zit. Bovendien laten kopers zich in toenemende mate leiden door het MHz-gehalte. Motorola zwicht blijkbaar voor deze marktperceptie.
 
Ontwerpfout chip beperkt Power Macs
De G4-processors van Motorola bevatten een ontwerpfout die de maximale kloksnelheid beperkt tot 500 MHz. Apple gebruikt deze chips in zijn nieuwste Power Mac-computers.
De lancering van het 500 MHz Mac-topmodel was eerder al uitgesteld van oktober naar november, maar ook dat is waarschijnlijk niet haalbaar. De halfgeleiderdivisie van Motorola werkt aan het probleem, maar zou pas tegen december met een oplossing op de proppen komen.
De chipfabrikant bracht afgelopen zomer revisie 2.2 uit van zijn G4-processor, kort daarop gevolgd door revisie 2.6, die is gebruikt in de eerste 400 MHz G4 Power Macs. Allebei die uitvoeringen functioneren echter niet goed boven de 500 MHz. Dit is bevestigd door de technische helpdesk van Motorola. Als de processor draait op een kloksnelheid van 500 MHz of hoger kan dat zorgen voor data-corruptie in het cache-geheugen. Revisie 2.8 moet dit probleem oplossen, maar komt pas in december uit, aldus Motorola.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.