Intel exploiteert Wet van Moore

'Alle computers zullen communiceren en alle communicatieapparatuur zal berekeningen uitvoeren'

Chiptechnologie blijft zich verbeteren, waardoor ook de komende jaren de rekenkracht exponentieel blijft groeien. Dat is de boodschap op het Intel Development Forum in San Jose, Californië. De convergentie van informatieverwerking en communicatie blijft hoeksteen van de bedrijfsstrategie en de draadloze verbinding op chip is de nieuwste component. 'Radio Free Intel' wordt de renaissance van de radiocommunicatie, aldus cto Pat Gelsinger.

  
Paul Otellini met een 300 mm-wafel in de hand op het IDF in San José.

De gids in het Intel-museum in Silicon Valley, zelf een elektronica-ingenieur, verwijst nog eens naar de fundamenten. Het verwerken van een grote plak silicium kost nauwelijks meer dan een kleinere variant, maar er passen wel meer ic's op. Het verkleinen van de basiscomponenten van een chip heeft eenzelfde effect en zo is nu al 35 jaar lang ruwweg elke twee jaar de capaciteit van een microchip verdubbeld.
Het einde van deze Wet van Moore is nog niet in zicht, zo vertelt Intels coo Paul Otellini de volgende dag in de eerste keynote van het Intel Developer Forum in San Jose. Sterker nog, de gemiddelde verlaging van de siliciumdichtheid met een factor 0,7 per drie jaar, uit de eerste 25 tot 30 jaar, is het laatste decennium teruggebracht tot dezelfde verkleiningsfactor per twee jaar.
Intel werkt nu met 300 mm-wafels en 90 nm-technologie - dat is kleiner dan het griepvirus - maar er is al tien miljard dollar geïnvesteerd in een 65 nm-proeffabriek en de volgende stap wordt 45 nm. In 2009 en 2010 zal dat 32 resp. 22 nanometer zijn - 22 nm is kleiner dan de breedte van een dna-molecule.
Zo zal in 2010 een enkele microprocessor enkele miljarden transistors bevatten en meer dan een biljoen instructies per seconde kunnen uitvoeren, vertelt cto Pat Gelsinger in zijn eigen r&d-keynote twee dagen later. Dat is meer rekenkracht dan de huidige Cray X1 supercomputer. Of, op Otellini terugkomend, de handsets van 2010 zullen dezelfde prestaties kunnen leveren als de snelste pc van vandaag met Intel Pentium 4-technologie.

Exploitatie

De voortdurende verbeteringen worden onder meer benut om parallellisme en multi-tasking te ondersteunen in de processorarchitectuur. 'Hyper-threading' zal eind van dit jaar in de helft van alle desktopproducten voorkomen en eind volgend jaar in vrijwel alle. Daarna volgen dualcore- en multicore-processoren, om te beginnen in de servers. Beveiliging tegen virussen en andere aanvallen krijgt hardwareondersteuning met de zogenaamde 'LaGrande'-technologie, die onder de codenaam 'Vanderpool Technology' zal uitgroeien naar partitionering voor verschillende besturingssystemen, ofwel virtualisering.
Intel maakt alleen chips en geen eindproducten, maar houdt zich wel degelijk bezig met de mogelijke toepassingen in die eindproducten. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld de leiding genomen bij het ontwerp van een opvolger van de pci-bus. Die standaard, die bedoeld is om tien jaar mee te gaan, wordt nu onder de naam 'Pci Express' door tientallen bedrijven ondersteund. In naar schatting eenvijfde van alle stands op de expositie worden Pci Expressgerelateerde toepassingen gedemonstreerd.
Intel maakt zelf ook geen pc's, maar doet onder de codenaam 'Big Water' wel degelijk onderzoek naar nieuwe 'form factors' voor de klassieke computerkasten. Het project, vorig jaar nog uitgebreid behandeld in een keynote, is dit jaar wat naar de achtergrond verbannen, maar het werk gaat gewoon door.
Louis Burns van de Desktop Platforms Group concentreert zich in zijn presentatie op de pc als thuiscomputer, en dan vooral als multimediamachine met een groot bedieningsgemak in een thuisnetwerk. Het past volledig in de enkele jaren geleden ingezette bedrijfsstrategie om automatisering en communicatie naar elkaar toe te laten groeien. In de woorden van Paul Otellini: "Alle computers zullen communiceren en alle communicatieapparatuur zal berekeningen uitvoeren".

Radio

Eind dit jaar zal de eerste 'Wireless-Internet-on-a-Chip', de Manitoba, in productie gaan. Voor de toekomst is Intel van plan om draadloze connectie te integreren in elke chip, zodat de gebruiker altijd verbonden kan zijn met een netwerk. Dit 'Radio Free Intel' betekent een renaissance van de honderd jaar geleden door Tesla uitgevonden radiocommunicatie, vertelt cto Pat Gelsinger.
Intel is bezig met niets minder dan een grondig herontwerp van de draadloze verbinding, licht hij toe. Dit betekent een modulatie die is aangepast aan de wisselende sterkte van het signaal, de toepassing van meerdere antennes voor zenden en ontvangen met signaalvergelijking, en uiteindelijk de bijna volledige digitalisering van de huidige analoge radio op silicium. Door dit alles zal de capaciteit en de kwaliteit van 'draadloos' enorm verbeteren en het is de toegenomen rekenkracht, ofwel de Wet van Moore, die dit mogelijk maakt, aldus Gelsinger.
Eén van de vernieuwingen op vrij korte termijn wordt 'roaming' tussen verschillende typen draadloze netwerken, bijvoorbeeld naadloze overgang tussen gsm buiten en wifi binnen een gebouw. In een gespecialiseerde sessie 'Handheld client architecture for heterogeneous wireless networks' wordt hierop dieper ingegaan. Er zijn in San Jose zo'n 125 van dergelijke sessies te bezoeken.
Zoals de gids in het Intel-museum al demonstreerde: de ontwikkelingen gaan door.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-03T00:00:00.000Z Hans van Thiel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.