Managed hosting door True

Itanium-uitvoering Open VMS nadert

HP doet platformenbelofte gestand

Hewlett-Packard werkt hard aan het overzetten van zijn besturingssysteem Open VMS naar de 64-bit Itanium-processoren van Intel. Open VMS-grondlegger en ontwikkelaar Andy Goldstein hoopt de besturingssoftware begin komend jaar uit te brengen op Alpha én Itanium.

Goldstein, volgens zijn visitekaartje 'consulant and museum piece', zegt dat versie 8.0 al in bèta-stadium verkeert. Hij schat dat Open VMS 8.1 nog eind dit jaar uitkomt. "Die versie is dan wel voor de 'vroege gebruikers'. Begin 2004 komen we met versie 8.2 die dan draait op Alpha- en Itanium-processoren." Tussentijds bestaan er even twee Open VMS-uitvoeringen; de huidige 7.x-reeks voor Alpha en de vroege 8-reeks voor Itanium. Goldstein benadrukt dat er geen aparte aftakking komt.
In februari dit jaar liet HP al weten dat zijn ingenieurs het Open VMS-besturingssysteem draaiende hadden op Itanium-processoren. Op termijn wil HP een algemene hardware-ondergrond hebben, naar verwachting een afstammeling van de huidige Superdome-server, waarop het dan verschillende besturingssystemen kan draaien.

Applicaties

HP schermt nu met 220 partners die hun 480 applicaties willen overzetten naar de Itanium-uitvoering van Open VMS. Program manager Sue Skonetski benadrukt dat dit geen kleinschalige, lichte applicaties zijn. Zij verwijst ook naar een rapport over clustering van onderzoeksbureau Illuminata. Daarin komt Open VMS als beste uit de bus, vergeleken met onder meer IBM's Unix-variant AIX en Sun Microsystems' Solaris.
Op de HP-gebruikersbijeenkomst eerder dit jaar in de RAI demonstreerde het bedrijf al een geclusterde server met Itanium- en Alpha-processoren. "De machine was pas die ochtend gereed, echt een last minute-demo", lacht Skonetski. In een laboratorium te Ottowa (VS) is een gecombineerd Itanium-Alpha-VAX-cluster opgezet. "Maar zo'n configuratie wordt niet ondersteund", maant zij. Het nut van een dergelijke machine zou volgens Skonetski en Goldstein namelijk beperkt zijn.

Reserve-onderdelen

"De reserve-onderdelen voor VAX-machines worden nu schaars", aldus Skonetski. Toch benadrukt zij dat klanten pas moeten overstappen wanneer zij daaraan toe zijn. Concurrerende serverleveranciers hebben reeds Open VMS-gebruikers benaderd over migratie naar een Unix-variant. HP wimpelt dat weg; de voordelen van Open VMS zouden onovertrefbaar zijn en dat blijven, ook op het Itanium-platform.
Volgens Skonetski is het aloude DEC-besturingssysteem niet alleen geschikt voor de kern van het datacentrum. Ook moderne toepassingen voor elektronische handel draaien op Open VMS. "De Open VMS-website draait erop. Wij hebben dus geen last gehad van de diverse rondwarende wormplagen, en de responstijden van de site bleven hoog." Zij merkt op dat Europese Open VMS-gebruikers voorlopen met e-handelstoepassingen in vergelijking met de Verenigde Staten.
Daarnaast begint HP nu een onderwijs- en trainingsinitiatief om Open VMS te verbreiden. Hiervoor werkt het onder meer samen met opleider Global Knowledge en zoekt het contact met universiteiten om hun software en hardware te bieden. HP verwacht van universiteiten ook hulp bij het overzetten van open broncode-software naar Open VMS.< BR> 
http://www.hp.com/products1/evolution/alpha_retaintrust/openvms/index.html

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.