HP-UX in 64-bits incarnatie verschenen

Hewlett-Packard ziet rol voor NT in low-end

Hewlett-Packard lanceerde vorige week een 64-bits versie van HP-UX, zijn variant van het besturingssysteem Unix.

HP-UX versie 11 kan hierdoor met zeer grote geheugens en bestanden werken", verklaart Larry Inman, marketingmanager voor de Enterprise Server Group van HP.
Het nieuwe besturingssysteem is in staat te werken met 16 GB aan Ram, 8 Terabytes aan virtueel geheugen en bestanden van 1 Terabyte. "Om hier optimaal gebruik van te maken, moet ongeveer vijf procent van alle UX-applicaties opnieuw gecompileerd worden", beweert Inman. "Dit heeft namelijk slechts nut bij de ècht zware toepassingen voor bijvoorbeeld data-opslag en datamining."

32-Bits versie

Oudere software kan gewoon blijven draaien, zo is HP's boodschap. Ook aan de huidige hardware is gedacht; "Voor 32-bits systemen, met de PA 7200 en oudere risc-processoren, is er een 32-bits versie van HP-UX 11 ontwikkeld", stelt Inman gerust.
Hewlett-Packard brengt volgend jaar verbeterde risc-processoren uit, beginnend met de PA 8500. Deze chips maken optimaal gebruik van het nieuwe UX-besturingssysteem. Daarnaast ontwikkelt HP samen met Intel de volgende generatie processoren voor het PC-platform, genaamd IA 64 (Intel Architecture 64-bits).
Voor deze opvolger van de Pentium-serie (IA 32) werken Intel en Microsoft samen aan naadloze migratiemogelijkheden voor Windows NT. "Dit besturingssysteem zal een rol spelen in het midden- en ondersegment van het serverspectrum", voorspelt Inman. De absolute onderkant van deze markt zal overheerst worden door Unixware van de Santa Cruz Operation (SCO), meent HP.

Intranet-suite

In deze toekomstvisie dient Unixware als bestandsserver, NT als bestands- en applicatieserver en HP-UX als server voor bedrijfskritische applicaties op afdelingsniveau tot die voor het hele bedrijf.
Dit onderscheid duikt onbedoeld ook op in HP Domain, de gloednieuwe intranet-oplossing van Hewlett-Packard. Deze software met applicaties van ondermeer Netscape, Oracle en Informix is nu in diverse versies beschikbaar voor HP-UX. De top-uitvoering moet voor NT echter nog uitkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.