Serververkoop neemt toe

Sun profiteert van Opteron

De verkoop van servers zit, na een stabilisering vorig jaar, weer in de lift. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de afzet 24,5 procent. Met name Sun Microsystems en Dell wisten groei te realiseren.

Het aantal verkochte servers is in de tweede periode dit jaar gegroeid naar 1,6 miljoen stuks. De omzet daaruit groeide in die periode 7,7 procent naar 11,5 miljard dollar. Gartner meet deze groei ten opzichte van het tweede kwartaal van 2003. Collega-onderzoeksbureau IDC noteert gelijke cijfers.
Opvallende groeiers in de serverafzet zijn dus Sun en Dell. Eerstgenoemde dankt dat vooral aan zijn relatief nieuwe servers met AMD's Opteron-processoren. Daarnaast zag Sun ook meer vraag vanuit de telecomsector naar zijn Netra-servers. De Unix-leverancier heeft nu meer groei geboekt dan de afgelopen jaren.
HP's afzet is weliswaar minder hard gegroeid (22,7 procent) dan de totale markt (24,5 procent), maar het profiteert wel van de toegenomen afzet van servers met x86-servers. Gartner oordeelt dat HP dit vooral dankt aan de overname van Compaq, lange tijd marktleider voor x86-servers.

Omzetgroei

De behaalde omzet uit de toegenomen serververkoop is eveneens gegroeid, zij het minder hard. De omzet is 7,7 procent gegroeid naar een totaal van 11,5 miljard dollar. In het tweede kwartaal vorig jaar was dit nog 10,72 miljard. Het groeiverschil tussen serverafzet en -omzet wijst erop dat toename van lichtere, goedkopere servers nog altijd doorzet. Deze groei is volgens Gartner evenredig verdeeld over de geografische regio's.
Qua omzet bestaat de top der serverleveranciers uit eerst IBM (3,5 miljard dollar), gevolgd door HP (3,1 miljard), Sun (1,5 miljard), Dell (1,1 miljard) en Fujitsu-Siemens (518 miljoen). Deze vijf zagen hun omzet allen groeien, respectievelijk: 10,8 procent, 4,3 procent, 2,9 procent, 20,1 procent en 6,9 procent. Dell is de uitschieter en dankt dit aan een toename in zijn verkoop van relatief lichte servers (twee- en vierweg). De afzetgroei van deze pc-producent is namelijk 29,2 procent en ligt daarmee iets boven de marktgroei (van 24,5 procent). Toch kruipt Dell op naar de (relatief) zwaardere servers.
IBM dankt zijn eerste plaats hier met name aan een toegenomen, door analisten niet verwachte, verkoop van mainframes. Die was dermate goed dat het de inzakkende verkoop van iSeries-servers, voorheen AS/400, compenseerde. iSeries-klanten hielden nieuwe aankopen af in afwachting van de nieuwe modellen met Power5-processoren. IBM's mainframe-verkoop groeide 75 procent, gemeten naar de geleverde rekenkracht (in mips, miljoen instructies per seconde).
De resultaten van HP zijn relatief gunstig doordat Gartner kalenderjaren en -kwartalen hanteert. De serverfabrikant haalde in diens afgelopen fiscale tweede kwartaal, dat 31 juli afliep, namelijk de omzet- en winstdoelen niet. Dit heeft enkele topmensen al de kop gekost.

Marktaandelen

De top 5 serverleveranciers op basis van omzet zag wel wisselingen in marktaandeel. IBM heeft ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar wat gewonnen (van 29,8 naar 30,7 procent). HP moest iets inleveren (van 28,2 naar 27,3 procent). Sun ging ook wat achteruit (van 13,7 naar 13 procent), terwijl Dell juist groei zag (van 8,8 naar 9,8 procent). Fujitsu-Siemens tot slot behield zijn marktaandeel (van 4,5 procent) op basis van de behaalde omzet uit de serververkoop.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.