Oracle bouwt grid-platform

Larry Ellison: 'Eerste stap naar volwassenheid' leidt nieuw tijdperk automatisering in

Dynamisch rekenkracht, opslagruimte en databasegebruik toekennen aan bestaande applicaties in een heterogene omgeving, daar gaat het om bij Oracle 10g. Alleen de database moet homogeen zijn. Larry Ellison roemt het nieuwe platform als de eerste stap naar volwassenheid van de computerindustrie.

  
Larry Ellison over het prijsmodel van Oracle: "Waarschijnlijk gaan we naar een vast bedrag per jaar voor het gebruik van onze software."
Mr. Grid luidt zijn bijnaam in Oracle-gelederen, onthult Benny Souder, vice-president distributed database development. Een beetje zenuwachtig houdt hij een toespraak bij de officiële doop van Oracle 10g, waarbij de 'g' staat voor 'grid' (rooster). Souder vertelt waarom roosterrekenen (grid computing) juist nu doorbreekt. De eerste reden is economisch: it-afdelingen moeten meer doen met minder geld. Interessanter vindt hij de technologische ontwikkelingen die de zoveelste ommekeer in automatisering mogelijk maken.
Bijna teder toont hij het publiek 'blade servers' (blades) van verschillende makelij. "Ze zijn geweldig. Waar je vroeger een grote, dure server nodig had en weer een nieuwe als je meer capaciteit nodig had, begin je nu met een blade en vul je dat aan naarmate daar behoefte aan is. Dat is goedkoper en flexibeler." Andere elementen zijn volgens Souder de beschikbaarheid van een robuust en goedkoop besturingssyseem (Linux), standaard interfaces (webdiensten) en goedkope hardware (Intel-chips). Deze ontwikkelingen in combinatie met Oracle 10g maken het rooster mogelijk.

Database

Er is een aantal stappen nodig om te komen tot nuttig gebruik van een roosterplatform, te beginnen met standaardisatie (liefst Intel Itanium-processoren, blades en Linux). Dan volgt consolidatie van servers en opslagmedia in een of meer datacentra. Ondanks standaardisatie en consolidatie wordt zo'n groot platform met honderden tot duizenden blades en meerdere databases onbeheerbaar. Daarom is automatisering van het beheer een volgende noodzaak. Tot slot is optimalisatie van bestaande applicaties nodig om ten volle het rooster te benutten. Daarbij gaat het om aanpassing van toepassingen aan Oracle 10g. Volgens Ellison zijn alle bedrijfsapplicaties (zelfbouw, crm, erp, et cetera) zonder herschrijven van één regel code in het rooster op te nemen.

Vals bomalarm
Op 10 september, aan de vooravond van de herdenking van de terroristische aanvallen op 11 september 2001, hebben vier anonieme bommeldingen de gang van zaken bij Oracleworld in het Moscone Center te San Francisco op de kop gezet. De telefonische dreigementen kwamen rond 13.20 uur binnen bij de politie. Oracle's executive vice president Chuck Phillips besloot tot ontruiming en opschorting van het programma. Om 14.00 uur zijn ongeveer veertienduizend congresgangers ordentelijk de straat op gezet. Gedurende deze tien minuten durende operatie zijn geen gewonden gevallen.
De politie heeft het immense gebouw doorzocht en niets gevonden. Om half vijf 's middags hervatte Oracleworld zijn programmering.
Het is mogelijk te beginnen in een heterogene omgeving zoals die vandaag de dag bijna overal is te vinden en langzaam aan over te gaan naar het roosterrekenen. Mainframes en mini's kunnen onderdeel zijn van het rooster. "Het kan, maar ideaal is het niet, want dan mis je een van de grootste voordelen, het relatief goedkope platform waarop 10g draait", aldus Souder.
Hoe exotisch het rooster ook samengesteld kan zijn, de databases zelf moeten wel allemaal van dezelfde soort zijn om gridcomputing mogelijk te maken. Ken Jacobs, vice-president product strategy server technologies division (ook bekend als mr. Dba), legt uit waarom, en erkent dat er eveneens een marketingtechnische reden achter deze homogeniteit zit. "Maar technisch is het ook een voorwaarde. We vinden het al vervelend als een onderneming verschillende versies van een Oracle-database gebruikt omdat de datamodellen verschillen. Dan moet je altijd weer trucjes uithalen om ze aan elkaar te knopen. In een grid is dat onmogelijk. Dat heeft te maken met de transporteerbare tabelruimten (transportable tablespaces). Die maken het mogelijk gegevens uit een database te halen en te verplaatsen of te kopiëren naar een andere locatie, waar ze vervolgens moederlijk worden opgenomen in een andere database. Binnen een grid gebeurt dat voortdurend, omdat steeds d�e ruimte in beslag wordt genomen waaraan behoefte bestaat, ook binnen de databases. Je kunt wel met verschillende versies van een database, zelfs met verscheidene databases werken, maar dan moet je sub-grids creëren." Overigens was de mogelijkheid voor transporteerbare tabelruimten al geïntroduceerd in Oracle 8i, maar de 'grid-versie' is in die zin bijzonder dat het mogelijk is een tabelruimte van een Solaris-machine te pakken en over te zetten naar bijvoorbeeld een Windows 2003-apparaat.

Drie-eenheid

Oracle heeft drie onderdelen ontwikkeld die roosterrekenen mogelijk maken. Naast de aan deze werkwijze aangepaste database zijn dat de verbeterde Real Applications Cluster-software (volgens Souder een vitaal onderdeel van grid computing) en ten slotte de vernieuwde Enterprise Manager die het beheer van een rooster automatiseert. De term 'zelfherstellende software' valt regelmatig op Oracleworld.
Over beschikbaarheid en prijzen is nog niet veel bekend. "Dit jaar", stelt Ellison. Het prijsmodel komt binnenkort beschikbaar. Niemand wil daar zijn handen aan vuil maken. Alleen Ellison licht een tipje van de sluier op. "Waarschijnlijk gaan we naar een vast bedrag per jaar voor het gebruik van onze software."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-19T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.