Acceptatie SAN-concept verloopt moeizaam

Invoering opslagsysteem is te duur, te ingewikkeld en riskant

Amdahl en Network Appliance voegen zich met nieuwe opslagsystemen in de reeks leveranciers die het idee van opslagnetwerken prediken. De twee bedrijven willen tegemoetkomen aan de vraag van klanten naar grotere opslagcapaciteit. Hierbij kiezen ze voor een verschillende aanpak.

Amdahl komt met een zogenoemde kant-en-klaar san (storage area network). De filer 800 serie van Network Appliance valt in de categorie van nas (network attached storage). Gebruikers lijken vooralsnog de voorkeur te geven aan de goedkopere nas-opslagsystemen.
De twee opslagconcepten zijn totaal verschillend. Bij san is de opslag vrijwel geheel gescheiden van de servers, terwijl een netwerk van glasvezelbekabeling de onderdelen verbindt. Bij het nas-concept is de opslag verbonden aan toegewijde machines (appliances) die ook dienst doen als opslag-toegangspoort voor andere servers. De voordelen van san zijn groot: gecentraliseerde data-opslag, gegevensbeheer en back-ups zonder dat een lokaal netwerk (lan) of server belast wordt.

Moeizaam

Hoewel de voordelen van deze manier van opslag onomstreden zijn, verloopt de acceptatie moeizaam. Uit onderzoeken van het blad Computerworld en onderzoeksbureau Enterprise Management Survey blijkt dat slechts één op de tien bedrijven het san-concept heeft ingevoerd. Een kleine 20 procent wil dat binnen een jaar verwezenlijken, terwijl bijna de helft geen plannen heeft om het in te voeren. Als belangrijkste redenen om af te zien van deze manier van opslag geven de bedrijven op dat het te ingewikkeld is(60 procent), te duur (30 procent) en te riskant (21 procent).
Richard McCormack, vice-president storage marketing bij Amdahl, bevestigt deze trend. "Veel klanten aarzelen om gebruik te maken van de fibre channel techniek, omdat het duur is en het implementeren en testen veel tijd kost." Met de introductie van de kant-en-klare san wil Amdahl dit probleem oplossen. Het bedrijf claimt dat zijn nieuwe opslagsysteem (de GSS 4900) de klant onmiddellijk de voordelen van een san geeft.

Krachtiger

In dezelfde week dat Amdahl zijn kant-en-klare san introduceerde, kwam Network Appliance met nas-systemen in de filer 800-reeks. Gebruikers kunnen deze systemen koppelen met nieuwe opslagprotocollen, zoals het direct acces file system, en bestaande standaardprotocollen, zoals het network data management protocol.
Richard Clifton, directeur commerciële oplossingen, zegt dat het bedrijf hiermee tegemoet komt aan de vraag van klanten naar krachtiger opslag. Network Appliance is marktleider in nas-opslag met een aandeel van 60 procent. De concurrentie is hard in deze markt. EMC, Sun, Hewlett-Packard en IBM proberen hun marktaandeel te vergroten met scherpgeprijsde systemen. In augustus kwam Compaq ook met zowel san- als nas-systemen.
Die nieuwkomer in deze markt maakt niet veel indruk op Clifton. "Compaq mikt op de onderkant van de markt, terwijl wij leveren aan grote ondernemingen zoals Internet-aanbieders (isp's) en applicatie-dienstverleners (asp's). Die groeien nu zo hard dat ze behoefte hebben aan opslagsystemen die terabytes kunnen opslaan."
Om zijn voorsprong te behouden wil Network Appliance zo compleet mogelijke systemen bieden, zogeheten end-to-end. Clifton: "Onze klanten willen op elke plek van hun netwerk kunnen beschikken over hun bedrijfskritische informatie. Daarbij gaat het niet alleen om data, maar ook om audio, video en multimedia." Voor het uitvoeren van deze strategie nam het bedrijf onlangs voor 75 miljoen dollar Webmanage Technologies over, dat gespecialiseerd is in beheer van informatie.

Beheerkosten

In Nederland werken onder meer de belangrijkste Internet-aanbieders met de systemen van Network Appliance. Henk Nijenhuis, bij Planet Internet verantwoordelijk voor de platformen, legt uit waarom deze Internetprovider drie jaar geleden koos voor de opslagsystemen van Network Appliance. "De aanschafprijzen van nas-systemen zijn niet het belangrijkste criterium. Het gaat er vooral om de beheerkosten in de hand te houden. De systemen van Network Appliance doen het gewoon. Daarom hebben we er destijds voor gekozen." Planet Internet gebruikt vier nas-machines en 14 cache-systemen van deze leverancier. Men is echter niet van plan de nieuwe, krachtige systemen aan te schaffen, omdat de huidige capaciteit ruim toereikend is.
Internetprovider Euronet Internet koos voor deze leverancier vanwege de flexibiliteit. "Wij hebben een nas-systeem dat de data transporteert van en naar het netwerk. Op dit moment gebruiken we twee diskshells, maar soms ook zeven", stelt een woordvoerder. Hij noemt verder als voordeel dat alle onderdelen dubbel zijn uitgevoerd, zodat er nooit gegevens verloren gaan. "We werken sinds oktober met dit systeem en hoewel we vaak het maximale vragen, is er nog nooit iets misgegaan."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-22T00:00:00.000Z Wim Amerongen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.