IBM maakt RS/6000 60 procent sneller

Nieuwe versie uitgerust met 200 MHz processoren

IBM heeft de prestatie van zijn parallelle RS/6000 SP computers drastisch verbeterd. Nieuwe processoren van het type Power-pc en nieuwe uitbreidingsmogelijkheden maken de machines 60 procent sneller.

De commerciële versie van het rekenmonster waartegen Gari Kasparov het deze zomer aflegde is opnieuw krachtiger gemaakt. De nieuwste op RS/6000-systemen gebaseerde SP-servers zullen worden uitgerust met 200 Mhz processoren van het type 604e Power-pc. De machines worden daarmee 60 procent sneller dan hun voorgangers op basis van 112 MHz 604-types. RS/6000 SP-systemen kunnen tot 512 'nodes' bevatten.
Deze nodes kunnen op hun beurt weer uit drie verschillende processoren bestaan. Daarvan zijn de 'high node' SMP-systemen gebaseerd op Power-pc's. Er zijn ook verbeteringen in clusteringsoftware aangebracht. Binnen de 512 processoren kan men nu tot 16 nodes clusteren om een hogere beschikbaarheid te creëren (was voorheen 8). Als een node uitvalt, wordt de functie automatisch door een andere overgenomen.
Door hun schaalbaarheid zijn RS/6000 SP-servers zeer geschikt voor Internet, netwerken en elektronische handel. Om met de prestaties van de RS/6000 SP te pronken opende IBM in samenwerking met Dow Jones en Industrial Financial Technology (Mountain View) een gratis Java-website (http://riskview.com/) waarop surfers een historisch overzicht kunnen krijgen van aandelenkoersen en bovendien risico-analyses kunnen uitvoeren.

Parallel

De computerwetenschapper Irving Wladawsky-Berger slaagde er begin jaren negentig in om met standaard componenten een goedkope machine te bouwen die met mainframes kon concurreren. Wladawsky zette het SP-concept op als parallel geschakelde standaard RS/6000-werkstations. Voor zijn allereerste SP1-systemen gebruikte hij Power-processoren, IBM's harde schijven en bij Big Blue ontwikkelde cluster-technologie. Dat leverde hem de gunst op van Louis Gerstner. Terwijl IBM's topman enkele andere divisiehoofden aan de kant zette gaf hij Wladawsky in 1995 de leiding over de nieuwe business-unit RS/6000 SP.

Sara

Door voor het besturingssysteem AIX te kiezen zorgde Wladawsky ervoor dat de SP-systemen de duizenden programma's konden draaien die voor RS/6000-werkstations waren ontwikkeld. De RS/6000 SP-divisie is een van de succesvolste sinds Gerstner aantrad. In 1995 haalden de systemen al marges van bijna 60 procent. De groei in deze producten is momenteel zo'n 12 procent per jaar. Wladawsky-Berger is intussen gepromoveerd tot hoofd netwerkstrategie bij IBM.
In Nederland staan enkele tientallen SP-systemen. De machines worden ondermeer gebruikt door oliemaatschappijen en banken. Het rekencentrum Sara in Amsterdam heeft de grootste met 76 processoren. Deze machine wordt onder andere ingezet voor wetenschappelijk onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-19T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.