Competitie dsl-markt groeit

Nieuwkomers lokken bedrijfsleven met symmetrische dataverbindingen

Lange tijd leek de breedbandmarkt via het bestaande telefonienetwerk zich te beperken tot de consumentenmarkt. Met een nieuwe troef, symmetrische dsl waarbij de verbinding van en naar de wijkcentrale even groot is, zet een tweetal nieuwkomers hoog in op de Nederlandse dsl-markt.

Vorige week meldde Inovara dat het in 105 wijkcentrales van KPN kasten heeft staan om sdsl (symmetric digital subscriber line) aan te bieden. Deze nieuwkomer op de Nederlandse markt heeft vijftien miljoen euro geïnvesteerd om met zijn infrastructuur en apparatuur het bestaande kopernetwerk van KPN op te waarderen tot een maximale bandbreedte van 2 Mbps beide kanten op. Tot nu toe werd alleen adsl (asymmetric digital subscriber line) aangeboden, waarbij de verbinding van het bedrijf naar de wijkcentrale een stuk smaller is dan andersom. Dit obstakel kent sdsl niet, waardoor het geschikter geacht wordt voor het bedrijfsleven.
Nick Appelboom, commercieel directeur bij Inovora, zegt dat sdsl-dataverbindingen sneller zijn te leveren en bovendien goedkoper. "Als bedrijven al een huurlijn beschikbaar hebben, kunnen we deze lijn binnen twee weken opwaarderen tot maximaal 2 Mbps", aldus Appelboom. Hebben bedrijven deze aansluiting nog niet, dan komt de aansluittijd door KPN hier nog bij. "Nu zijn ondernemingen voor een vergelijkbare bandbreedte aangewezen op geclusterde isdn-lijnen, die naast abonnementskosten ook een tarief kennen voor het gebruik van de lijn."

Europees netwerk

Achter Inovara zit de Britse, beursgenoteerde Atlantic Telecom Group. Dit bedrijf, dat vijf jaar geleden begon met een telefonienetwerk in Schotland, heeft het afgelopen jaar in Engeland en Duitsland een uitgebreid dsl-netwerk opgebouwd. Atlantic kampt met een schuldenlast van ruim 320 miljoen euro. Met de belangrijkste aandeelhouder Marconi gaat het erg slecht. Atlantic zoekt investeerders of bedrijven die zijn dsl-activiteiten over wil nemen.
Inovara is niet de enige internationale speler die actief is in Nederland. Ook Bbned, dat Telecom Italia als financier achter zich weet, heeft grootse plannen met sdsl in Nederland. Nu heeft het bedrijf in 65 wijkcentrales dsl-apparatuur staan. Begin 2002 moet dit aantal opgeschroeft zijn tot driehonderd. Met deze investering is dertig miljoen euro gemoeid. In totaal zijn er 1300 wijkcentrales in Nederland.
Inovara wil naast datacommunicatie later dit jaar meer diensten over zijn sdsl-lijnen aanbieden. Voorbeelden daarvan zijn digitale spraak en beveiliging door de versleuteling van communicatie. Versatel plaatst vraagtekens bij de toegevoegde waarde van Inovara. "Ik kan me voorstellen dat KPN in zijn vuistje lacht, zegt José van den Berg, business development manager bij Versatel. "Een partij als Inovara koopt alles in bij KPN en steekt zelf zijn nek uit om deze breedband diensten aan te bieden. Dat komt KPN natuurlijk goed uit." Inovara neemt én de toegang tot de wijkcentrales én de achterliggende verbinding met internet af bij KPN. Andere spelers kopen deze backhaul in bij een andere partij of verzorgen deze zelf. KPN heeft zelf aangegeven begin 2002 op de markt verschijnt met sdsl, dat de naam Bitstream krijgt.
Frank van der Heijden, directeur van Babyxl, betwijfelt of de beperking van dsl-activiteiten tot de zakelijke markt, zoals Inovara dat doet, rendabel te maken is. Om dsl-verbindingen aan te kunnen bieden is per wijkcentrale een investering tussen de honderduizend en 135 duizend euro nodig. Dit geld gaat op aan apparatuur voor de binnenkomende dsl-lijnen, huur van de ruimte en gebruik van achterliggende hoogwaardige netwerkverbindingen met internet. Door alleen op bedrijven te mikken is deze investering er moeilijker uit te halen. Babyxl richt zich met adsl en sdsl op bedrijven én consumenten. "QSE Benelux, dat ook alleen sdsl aanbood, bestaat al niet meer", aldus Van der Heijden.

Belemmeringen

Duncan Lewis, ceo van de Europese carrier Ebone, plaatst vraagtekens bij grootschalige investeringen in dsl voor het bedrijfsleven. "Ik constateer dat het voor de consumentenmarkt een aantrekkelijk alternatief is, maar ik vraag me af of bedrijven met een verbinding van 2 Mbps er genoeg flexibiliteit bij krijgen om de investering de moeite waard te maken", aldus Lewis. Ebone richt zich op Europese netwerkverbindingen boven de 2 Mbps. Lewis klaagt over de trage werkwijze van voormalige staatsmonopolisten, die de lijnen moeten leveren voor de klanten van Ebone. "Telefónica en Deutsche Telekom doen dertig tot 45 weken over het leveren van dergelijke lijnen," zegt Lewis.
In Nederland zijn deze wachttijden aanzienlijk korter, maar bedrijven als Versatel, Cistron en Babyxl die al langer dsl-verbindingen aanbieden in Nederland, hebben veel te stellen gehad met KPN voor toegang tot diens wijkcentrales. Recent twistpunt zijn de tarieven die KPN hanteert voor deze toegang. Mededingingsautoriteit Opta bepaalde onlangs na een klacht van Babyxl dat KPN zijn tarieven moet herzien.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-14T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.