3Com verzelfstandigt Palm Computing

3Com, vooral bekend van zijn netwerkcomponenten wil de afdeling Palm Computing verzelfstandigen. Met de verzelfstandiging van deze afdeling, bekend van de Palm Pilots, denkt het bedrijf het marktaandeel voor handcomputers en elektronische organizers te kunnen vergroten.

Begin volgend jaar wil 3Com 20 procent van de Palm-aandelen verkopen aan investeerders. Beursanalisten verwachten dat de waarde van het nieuwe bedrijf ergens tussen vijf en tien miljard dollar komt te liggen. Daarmee kan de afsplitsing ongeveer evenveel waard worden als 3Com zelf; het bedrijf is volgens schattingen ongeveer zo'n tien miljard dollar waard.
In 3Coms laatste boekjaar, afgesloten in mei, noteerde de Palm-afdeling een omzet van bijna 570 miljoen dollar, 116 procent meer dan het jaar ervoor. Daarmee was de afdeling verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van 3Coms omzet.
3Com kocht Palm in 1997, als een onderdeel van USRobotics. Met die aankoop was destijds een totaalbedrag gemoeid van 6,6 miljard dollar. Palm groeide al snel uit tot één van 3Coms belangrijkste bedrijfsonderdelen, mede vanwege de stagnatie op de markt van modems en PC-netwerkkaarten en de keiharde, geldverslindende concurrentiestrijd met Cisco, Lucent en Nortel op de meeste overige markten.
De twee bedenkers van de Palm Pilot, Jeff Hawkins en Donna Dubinsky, verlieten 3Com overigens vorig jaar omdat het management van het bedrijf toen niet van plan was de afdeling Palm Computing af te splitsen. Hawkins en Dubinsky richtten Handspring Inc. op; dat is nu hard op weg een belangrijke concurrent van Palm te worden.  JBM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-17T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.