Snelle doorvoer is kracht Cray SV1

Silicon Graphics (SGI) heeft al enige informatie verstrekt over zijn nieuwe SV1-supercomputers. Deze aanstaande architectuur, die is gebaseerd op de vierde generatie van Cray's Cmos vector-technologie, bevat een nieuwe schaalbare vector-processor.

Deze processor voert data vanuit het hoofdgeheugen via een speciaal cache-geheugen door naar de vector-eenheden. Dit gebeurt met een hoge doorvoersnelheid van 9,6 gigabits per seconde.
De SV1 is de volgende stap voor drie van de huidige Cray vector-series: de J90, de oudere YMP en C90. De opvolger van deze systemen kan maximaal 1024 processoren bevatten en één terabyte aan geheugen gebruiken. De machine draait op Unicos, een Unix-achtig besturingssysteem. Dankzij deze en andere verbeteringen haalt de SV1 een rekenkracht van 1 gigaflops (floating point operations per second). Het prestatieniveau van applicaties ligt na re-compilatie minstens 2,5 keer zo hoog, aldus SGI.
Na de SV1 komt de leverancier met de SV2. Deze heeft een gedistribueerd gedeeld geheugensysteem heeft, zoals de SN1 Mips Risc Origin-servers, en draait op een nieuw besturingssysteem dat bestaat uit een fusie van ondermeer SGI's Unicos, Irix en de variant Hive Cellular Irix.

Kaper op de kust

Ondertussen neemt concurrent Tera Computer SGI onder vuur met de beschuldiging dat de Cray-moederonderneming zijn handen aftrekt van traditionele vector-technologieën om die te vervangen door zijn Origin-servers. "Voor de meest complexe en dynamische rekenkundige taken is de traditionele Cray vector-supercomputerarchitectuur duidelijk beter dan systemen met massief-parallel geschakelde goedkope processoren", meent Tera-president Jim Rottsolk. "De vraag die de meeste gebruikers nu stellen is: 'Wat komt er na de SGI/Cray T90?'" Tera beweert met zijn Unix-systemen op basis van de 'multi-threaded architecture' (mta) het antwoord op die vraag te hebben. Een enkele mta-processor kan maximaal 128 instructiereeksen afhandelen. De firma zegt eind dit jaar een machine met acht processoren te leveren en binnen twee jaar naar 32 tot 128 processoren te gaan.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.