Intel ziet pc-markt aantrekken

Onderzoeksbureau IDC voorspelt echter nog diepere dip

De wereldwijde pc-markt vertoont de eerste tekenen van een voorzichtig herstel, met de terugkeer van het gebruikelijke seizoenspatroon in de vraag. Dit stelt pc-processorproducent Intel bij monde van financieel directeur Andy Bryant. Onderzoeksbureau IDC voorziet echter een scherpe daling in de wereldwijde verkoop en heeft de groeiverwachting voor 2002 naar beneden bijgesteld.

Intels financieel directeur Bryant liet vorige week weten dat Intels financiële resultaten voor het derde kwartaal binnen de verwachtingen zullen liggen. De chipfabrikant zegt dat zijn omzet voor het derde kwartaal, dat deze maand eindigt, uitkomt net onder het middelpunt van het eerder voorspelde bereik van 6,2 tot 6,8 miljard dollar. Dat is dus minder dan 6,5 miljard dollar.
De bruto winst komt ook uit onder het eerder voorspelde punt van 47 procent. Deze cijfers uitte Intel zelf in juli dit jaar, bij de presentatie van de tweede-kwartaalcijfers, als verwachting voor de derde periode.

Seizoenspatroon

Bryant zegt dat de vraag naar pc's in het derde kwartaal terugkeert naar het gebruikelijke seizoenspatroon. "Het ziet er precies zo uit als de afgelopen drie tot vier jaar." Dit ondanks de vaststelling van marktanalisten dat de traditionele vraagopleving na de zomervakantie, grotendeels afkomstig uit de onderwijswereld, minder sterk was dan gebruikelijk.
"Pc-producenten hebben in juli en augustus toch veel componenten ingekocht, terwijl ze wisten dat er forse prijsverlagingen (onder meer voor de Pentium 4-processor - red.) aankwamen", aldus Bryant. Dit wijst er volgens hem op dat ook pc-fabrikanten uitgaan van een opleving en dat ze daarvoor voldoende voorraad in huis willen hebben.
Aangezien Intel het gros van de pc-processoren levert - ondanks de toegenomen concurrentie van AMD - zijn de verkoopcijfers van het bedrijf een goede indicator voor de algehele pc-markt. Toch houdt Bryant nog een slag om de arm: "Het kwartaal is grotendeels afhankelijk van de komende paar weken. September is de bepalende maand. Er is nog een risico in de markt, maar op basis van de verkoop in juli en augustus ben ik vol vertrouwen."

Dieper

Dit optimisme staat in schril contrast met de sombere voorspelling van IDC. Dat onderzoeksbureau liet begin deze week weten dat de wereldwijde verkoop van pc's dit jaar met 1,6 procent zal dalen. Het aantal geleverde machines komt daarmee uit op 130 miljoen stuks, voorspelt IDC. In juni dit jaar verlaagde het bureau al zijn voorspelling voor dit jaar van 10,3 procent groei naar 5,8 procent.
IDC verwacht verder dat de prijsoorlog, die pc-leveranciers nu voeren om marktaandeel te behouden of winnen, zorgt voor een daling van de wereldwijde omzet in pc's met 10,8 procent. De hardste klappen vallen in de Verenigde Staten, waar de verkoop inzakt met 13 procent. Voorheen was een daling van 6,3 procent was voorzien.
Voor 2002 zijn de prognoses al niet veel beter. De wereldwijde pc-verkoop neemt toe met slechts 6,9 procent. Daarmee komt de verkoop uit op 138,6 miljoen stuks, een magere vooruitgang ten opzichte van de verwachte 130 miljoen voor 2001.
Voorheen voorspelde IDC nog een verkoopgroei van 12,2 procent, uitkomend op 155,9 miljoen computers. De omzet in pc's neemt in 2002 af met 2 procent, aldus het onderzoeksbureau, dat eerst nog een omzetgroei van 2 procent voorzag.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.