Managed hosting door True

AS/400 e-serie met Northstar en OS 4.3

IBM onthulde deze week een reeks verbeteringen voor de e-serie van zijn AS/400-servers. Deze machines worden uitgerust met de nieuwe 64-bit Power PC-processor Northstar en de nieuwe versie 4.3 van het besturingssysteem OS/400. Verder levert de computerfirma ook een aantal extra mogelijkheden voor elektronische commercie. De verbeterde AS/400-systemen verschijnen begin september op de markt.

Drie van de acht servers in de e-serie worden opgewaardeerd en krijgen onder andere, zoals reeds eerder gemeld, de nieuwe 64-bit Northstar-processor. Deze chip haalt een kloksnelheid van 250 MHz en kan, dankzij nieuwe algoritmen, ook meer berekeningen per klokcyclus verwerken. IBM zegt dat het prestatieniveau van de verbeterde AS/400-machines hierdoor maximaal 90 procent hoger ligt. Conservatievere schattingen doen gewag van prestatiewinsten die tussen de 40 en 80 procent liggen. De Northstar is reeds geïntroduceerd voor de RS/6000 Unix-lijn van IBM, maar is oorspronkelijk ontworpen door de AS/400-divisie als opvolger van de huidige Apache-chip.

Windows-interface

IBM heeft ondersteuning voor het set-protocol (secure electronics transaction) opgenomen in het besturingssysteem van de lichte Apache Invader 170 en de zware 650- en S40-modellen. Hiermee kunnen de machines online creditcard-transacties verwerken. Bovendien heeft de leverancier de management-interface een Windows-jasje aangemeten. Naar verluidt zou IBM de interface nog verder aanpassen om via een webbrowser toegang te bieden tot applicaties zonder de code van die programma's te hoeven veranderen. Volgens schattingen zijn er wereldwijd een half miljoen AS/400-systemen in gebruik.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.