Concurrerende I/O-techieken gaan samen

Intel en AMD kiezen weg van minste weerstand

De volgende generatie i/o-architectuur (input/output) voor pc's en pc-servers wordt samengesteld uit verschillende technologieën. Chipproducenten Intel en AMD slaan de handen ineen om respectievelijk hun 3gio (third generation i/o) en Hypertransport te combineren. Eind 1999 wist Intel al een compromis te bereiken met serverproducenten in het geschil over zijn Ngio (next generation i/o) versus hun Future i/o.

Nu wordt de volgende horde genomen. Woordvoerders van Intel en AMD bevestigen dat de twee concurrenten de specificaties van hun i/o-technologieën samenvoegen. AMD is toegetreden tot het consortium dat de specificatie voor 3gio, codenaam Araphoe, uitwerkt. Dit werk moet in de tweede helft van 2003 de eerste concrete producten opleveren.
Vorige maand hechtte AMD middels zijn positie in de raad van de bedrijfsneutrale PCI Special Interest Group goedkeuring aan de benoeming van 3gio als officiële opvolger van de standaarden pci en pci-x. Toen benadrukte AMD dat Hypertransport en 3gio complementair aan elkaar zijn.
Intel was minder subtiel en wees Hypertransport van de hand als niet meer dan een tussenoplossing. Nu rookt de processorproducent de vredespijp. "We willen er zeker van zijn dat beide technologieën interoperabel zijn", zegt Bob Gregory, directeur strategische planning voor Intels desktopdivisie. "Elk van deze i/o-specificaties heeft zijn sterke kanten, gericht op verschillende segmenten van de markt."

Eerder conflict

Dergelijke sussende woorden zijn eerder geuit toen de oorspronkelijke opvolging van pci tot stand kwam. Het conflict tussen de door Intel geleide Ngio-groep en het door IBM en Compaq aangevoerde Future i/o-kamp draaide om de grootte van de stap voorwaarts. Ngio was meer vooruitstrevend, met name qua snelheid, terwijl Future i/o een betere compatibiliteit met bestaande systemen inhield.
Bovendien bood Future i/o computerfabrikanten meer aanpassingsmogelijkheden waardoor zij zich van elkaar kunnen onderscheiden. Dit conflict is na anderhalf jaar onderhandelen uiteindelijk geschikt met een technologische fusie. Het resultaat daarvan is pci-x, dat nu pas in de eerste systemen opduikt.
Intel kwam daarna met plannen voor een afgeleide semi-opvolger, Infiniband. Die technologie is bedoeld voor algemene datacommunicatie, dus ook tussen individuele computers. Zoals gebruikelijk bij dergelijke industriebrede initiatieven, geniet Infiniband de steun van een hiervoor opgericht bedrijfsconsortium. Daarin hebben onder meer Intel, IBM, Sun Microsystems, Hewlett-Packard, Dell, Compaq en Microsoft zitting.

Alternatief

Intel-concurrent AMD, die de laatste twee jaar aan gewicht heeft gewonnen, heeft niet stilgezeten en werkt sinds 1999 aan een eigen i/o-technologie, codenaam Lightning Data Transport (LDT). Inmiddels is die officieel Hypertransport gedoopt. Ook die technologie heeft een eigen consortium achter zich, met als leden AMD, Sun Microsystems, Transmeta, Compaq, Apple, Cisco, Api Networks en Nvidia.
Analisten voorzagen al gauw een botsing tussen Hypertransport enerzijds en pci-x en Infiniband anderzijds. De plannen die Intel in maart dit jaar onthulde voor weer een volgende pci-opvolger, inmiddels bekend als 3gio, vergrootten de kans op conflicten alleen maar.
AMD ontkende dat: zijn technologie is bedoeld voor dataverkeer tussen chips, terwijl Infiniband en 3gio juist data-overdracht tussen systemen faciliteren. Bovendien bestaat AMD's technologie uit een keten van chips waaraan ook i/o-bussen zijn te koppelen. Zowel pci en pci-x als Infiniband en 3gio zouden dus simpelweg aan te sluiten zijn als modules aan de Hypertransport-keten.
Nu gaat dat op een dieper niveau gebeuren. Intel wint hiermee een technologie die een jaar eerder zou uitkomen dan 3gio. AMD wint het bredere bereik van 3gio, zowel qua marktsteun als qua koppeling van pc-componenten en servers.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.