Gratis Internet is kort leven beschoren

Belasting voor koperen lijnen te groot

Dit artikel delen:

Gratis Internet is van korte duur, omdat de gewone telefoonlijnen ongeschikt zijn voor grote bandbreedte. Het effect van gratis Internet is dan ook een steeds grotere belasting van de koperen lijnen. Deze grote bandbreedte is vooral nodig omdat video over Internet dat vereist. En juist video is in al zijn vormen de onafwendbare ontwikkeling van het wereldwijde web.

Dat is kort samengevat de mening van Boudewijn Nederkoorn, voorzitter van Surfnet, de instelling die de verbindingen verzorgt voor de hogescholen en universiteiten. Surfnet is ook sterk betrokken bij Gigaport, dat al hoge snelheidslijnen aanlegt. Nederkoorn pleit echter sterk voor nog meer verbindingen, bijvoorbeeld via het aanleggen van 'dark fiber', zoals dat in de Verenigde Staten geschiedt: grote netwerken van glasfiber, met als standaard 155 Mb per seconde, in plaats van de huidige topsnelheid van koperdraad, 64 Kb per seconde.

Zelden gratis

Het aantal aanbieders van 'gratis' Internet stijgt snel, en is nog niet aan zijn maximum, zo is de verwachting van de markt. Dit soort gebruik is echter zelden echt 'gratis', het brengt wel degelijk kosten voor zich mee met voor de gebruiker, zoals in vaste eerste inleg van rond de twintig gulden en een helpdesk die voor ongeveer een gulden per minuut telefonisch aanspreekbaar is. Daarbij kunnen de omvang en de kwaliteit van het aanbod sterk variëren. Deze kosten zijn echter niet erg zichtbaar, en verleiden zo steeds sneller mensen tot gebruik van het net.
De 'inkomsten' van gratis Internet lopen via de telefoontikken; de 'carriers' oftewel de beheerders van de lijnen verdienen nu aan de telefoontikken. De opbrengst delen zij met de providers die toegang tot het net bieden. De beheerders van koperdraad hebben er belang bij om zoveel mogelijk mensen zolang mogelijk te laten doortikken.

Verwijt

Nederkoorn vindt dat de grote carriers, zeker KPN, nu te weinig investeren in nieuwe snelle lijnen, en dat de prijzen van de nieuwe lijnen ook veel te hoog zijn. Zelf heeft Surfnet al enkele malen snelle vaste verbindingen laten aanleggen, zoals tussen Maastricht en Hasselt in België, en tussen Delft en Zoetermeer. Ook legt het bedrijf al snelle verbindingen aan tussen dislocaties van onderwijsinstellingen binnen steden.
Hij wijst erop dat ook vrijwel alle studenten via hun onderwijsinstelling 'gratis' toegang tot het net krijgen. De behoefte van deze gebruikers, maar ook van grote aantallen anderen, zullen zich in zijn visie snel bewegen naar het gebruik van video, dat nu via koperdraad nauwelijks een reële optie is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-10T00:00:00.000Z Arthur Graaff