Telecom in nog diepere dip

Toeleveranciers telecom grijpen naar zoveelste saneringsronde

Fabrikanten van telecom- en netwerkapparatuur halen hun omzetdoelen alweer niet. Om de tering naar de nering te zetten snijden ze stevig in eigen vlees of draaien ze nooit verkochte voorraden door.

Bij Lucent werkten in 2000 ruim 150 duizend mensen. Negen kwartalen verlies en vele reorganisaties later ligt dat aantal op de 50 duizend. De kans is groot dat er opnieuw 10 duizend werknemers moeten vertrekken. Het bedrijf had zichzelf een omzetdoel van 3,5 miljard dollar opgelegd. Dit cijfer is blijven steken op 2,95 miljard dollar. Het overweegt ook te snijden in de ontwikkeling van nieuwe producten.
Nortel heeft aangekondigd de verzelfstandiging van zijn onderdeel voor optische communicatieapparatuur serieus te overwegen. Diezelfde stap neemt Agere ook. Het wil zijn tak voor optische elektronica van de hand doen. Een jaar terug wist het bedrijf hiermee nog 1,2 miljard dollar omzet te halen. Nu is dat geslonken tot 224 miljoen dollar. Vierduizend van de ruim elf duizend medewerkers staan op de vertreklijst.

Vrije val

Ook Ciena is in een vrije val terechtgekomen. De Amerikaanse fabrikant van optische netwerkapparatuur zag in zijn derde kwartaal zijn omzet instorten tot 50 miljoen dollar. Een jaar geleden lag deze nog op 450 miljoen dollar in dezelfde periode. Het bedrijf dat eerder fuseerde met concurrent Oni stuurt driehonderd medewerkers weg. In maart waren dat er al 650. Onverkochte apparatuur is tegen ieder bod te koop. Riverstone Networks, voortgekomen uit Cabletron, zag zijn omzet ook halveren. Het bedrijf mikte op een omzet van 30 miljoen dollar. Het bleef uiteindelijk steken op de helft daarvan. Ook hier staat een derde van het personeel binnenkort op straat.
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-30T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.