Managed hosting door True

Kwaliteitseisen oorzaak van vertraging NT 5.0

Universeel platform komt eraan

"Wij leveren Windows NT 5.0 pas op het moment dat onze klanten zeggen dat het een goed product is. Kwaliteit is belangrijker dan snelheid." Met deze woorden zette Jim Allchin, senior vice president van Microsoft, vorige week de toon tijdens een workshop in Seattle.

Om zijn woorden kracht bij te zetten verklaarde Allchin tevens dat Microsoft zijn bedrijfsvoering op het spel zet en zelf het veelbesproken product bedrijfsbreed moet gebruiken voordat het op de markt verschijnt: "We rusten minimaal duizend servers en twintigduizend bureaumachines uit met NT 5.0."
Tijdens de drukbezochte tweedaagse workshop voor technici werd de tweede bèta-versie vrijgegeven. Wanneer de derde bèta-versie en de uiteindelijke marktversie beschikbaar zijn, is nog onbekend. Dat laat de softwareleverancier afhangen van de eisen en wensen die de markt kenbaar maakt. De tweede bèta-versie is beschikbaar gesteld aan meer dan tweehonderd duizend ontwikkelaars in de markt. Microsoft luistert dus goed naar zijn klanten.

Niet tevreden

De verbeteringen die de onderneming in deze bèta-versie heeft gebracht konden echter niet iedereen tevreden stellen. Bovendien zijn het er minder dan eerder was aangekondigd. NT 5.0 bevat de directory-diensten Active Directory en Windows Terminal Server, de beheerwijze Intelli Mirror en het beveiligingssysteem Kerberos. Intelli Mirror bewaart kopieën van bestanden en applicaties van gebruikers op een centrale server. De configuratie en informatie van stukgelopen bureaumachines blijven zo behouden en kunnen dus altijd hersteld worden.
Moshe Dunie, hoofd ontwikkeling van NT 5.0, merkte op dat het platform ten opzichte van versie 4.0 veel kleine verbeteringen heeft ondergaan, die op zichzelf niet erg zichtbaar zijn. "Dit is een strijd die heuvel voor heuvel gewonnen moet worden", formuleerde hij strijdlustig. Microsofts poogt een universeel platform te ontwikkelen. NT 5.0 moet het eerste platform worden voor bestand- en printservers, webservers en applicatieservers.

Verbeterde herstart

Een kleine maar belangrijke verbetering is bijvoorbeeld het verminderen (met vijftig) van het aantal geplande en niet geplande omstandigheden dat bij een herstart van het besturingssysteem vereist is. Dit komt de betrouwbaarheid en beschikbaarheid ten goede. Veel drivers en uitgebreide migratiemogelijkheden van Windows 98 naar NT 5.0 workstation ontbreken echter nog. Ondertussen wint NT 4.0 steeds meer aan populariteit; dit zou de toekomstige adoptie van versie vijf kunnen afremmen. Microsoft verontschuldigde zich in Seattle voor het feit dat de verbeteringen in SP4 (Service Pack), voor NT 4.0, zo lang op zich laten wachten. "Tussen SP3 en SP4 zit een gat van bijna een jaar en daar voelen wij ons niet gelukkig bij", aldus Dunie.
De late levering wees hij toe aan het feit dat tot voor kort het NT-team zowel productontwikkeling als verbeteringen produceerden. Sinds enkele weken bestaan hiervoor twee aparte teams, zodat de inspanningen voor nieuwe service packs en nieuwe versies van het besturingssysteem zelf niet meer met elkaar bijten. Het gebruik van service packs is in NT 5.0 overigens een stuk makkelijker en vriendelijker gemaakt. Voorheen moest een service pack na een configuratiewijziging nog opnieuw geïnstalleerd worden. Dat is nu niet meer nodig.

Hard werken

"We worden steeds beter. We zijn er nog lang niet, maar er wordt hard aan gewerkt", typeert Allchin nogmaals de houding van Microsoft in de markt voor serieuze en bedrijfskritische softwareproducten, waar tot voor enkele jaren geleden uitsluitend bedrijven als IBM, Sybase en Oracle de dienst uitmaakten. Microsoft is met zijn hele backoffice-software en dus ook Windows NT een belangrijke factor geworden op de softwaremarkt en gebruikersorganisaties kunnen zich niet veroorloven dat te negeren, tot ergernis van Oracle, Sun en Netscape.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-28T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.