Servermarkt vertoont weer groei

Consolidatie en virtualisatie vereisen nieuwe machines

Terwijl de verkoop van pc's naar verwachting ruim 12 procent groeit, blijft de omzet achter. Het prijsniveau blijft dus dalen. Dat ligt anders bij servers, die kostbaar zijn en blijven. De aanschaf ervan kent dan ook een lange aanloop. De serververkoop lijkt in de lift te zitten.

De wereldwijde verkoop van servers is in het tweede kwartaal iets gegroeid, meldt onderzoeksbureau Gartner. Ten opzichte van een jaar geleden is 4,7 procent meer omzet geboekt. Dit ondanks en dankzij consolidatie en virtualisatie van servers. Bedrijven en datacenters die hun systemen consolideren, doen dat ook wel door applicaties op virtuele servers (of systeempartities) te draaien. Daarvoor zijn de oudere machines niet altijd toereikend, wat de licht gestegen verkoop deels verklaart. Het aantal verkochte servers is met 10,6 procent gestegen naar 1,78 miljard machines.

De grootste

Gartner merkt op dat de wereldwijde serveromzet op 12,15 miljard dollar zit, tegen 11,6 miljard een jaar eerder. Dat bedrag was een dieptepunt. De serveromzet groeide twee jaar terug nog met een comfortabele 7,7 procent, maar kromp in het tweede kwartaal van 2002 met 12,8 procent. De nu geboekte resultaten zouden volgens het onderzoeksbureau wijzen op een stabiel aantrekken en niet op weer een fluctuatie.
Ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar is de omzet met 1,6 procent gedaald, terwijl de verkochte aantallen stegen. Gartner wijt de omzetterugval aan afwachtende klanten voor IBM's nieuwe z9-mainframes, eind vorige maand aangekondigd, en een lichte afkoeling in de x86-servermarkt. Gebruikers van servers met Intel- en AMD-processoren lijken te wachten op de dualcorechips van eerstgenoemde.
De totale groei komt dan ook grotendeels voort uit de Unix-servermarkt, waar het herstel aanhoudt met een omzetgroei van 6,6 procent tegenover vorig jaar naar 4,2 miljard dollar. Vergeleken met het eerste kwartaal dit jaar bedraagt de Unix-groei 2,3 procent. Gartner en IDC zijn het nog wel oneens over de notering van Unix-leveranciers IBM, Sun en HP. Eerstgenoemde marktonderzoeker stelt dat Sun nog altijd de grootste is, gevolgd door HP en dan IBM. IDC meent echter dat Sun is voorbijgestreefd door zowel IBM (op één) als HP (op twee).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.