Geruzie zorgt voor leegloop DVD-forum

Toch 'industriestandaard' voorgelegd aan internationale keuringscommissie

Het DVD-forum heeft begin deze week met het Japanse Nec het vierde lid verloren. Dit samenwerkingsverband van bedrijven is opgericht om een industriestandaard te ontwikkelen voor herschrijfbare digitale opslagschijven. De groep verbrokkelt echter doordat de diverse leden het niet eens kunnen worden over een enkele oplossing. Toch hebben de resterende bedrijven deze week een voorstel voor DVD-Ram versie 1.0 ingediend bij de International Standardization Organization.

Nec ontwikkelt nu op eigen houtje een herschrijfbare disk met hoge capaciteit voor de opslag van digitale video en computerdata. De Japanse fabrikant werd eerder al voorgegaan door Sony, Philips en Hewlett-Packard. Deze bedrijven ondersteunen de compromisstandaard nog wel, maar gaan tegelijkertijd hun eigen weg met de ontwikkeling van een 3 Gb Digital Versatile Disk. Een woordvoerder van Sony erkende dat er al een voorlopig voorstel is ingediend bij de Europese standardiseringscommissie ECMA.

Compromis

Deze leegloop wordt veroorzaakt door onenigheid over de nu bereikte standaard. DVD versie 1.0 is namelijk een compromis tussen de opslaghonger van de IT-industrie en de hoge beveiligingseisen van de mediawereld. Deze twee wensen blijken moeilijk samen te gaan.
Daarnaast is er nog de beperkende factor van compatibiliteit met de reeds gelanceerde DVD-Rom-standaard. Door al deze problemen zal DVD-Rom, dat de basis vormt voor de Ram-variant, pas in 1999 zijn kritische massa bereiken.
Versie 1.0 van het nu ingediende voorstel werd eind juni al geformuleerd door het toen nog tien leden tellende DVD-forum. Sinds die moeizame overeenstemming zijn er diverse evaluatietesten verricht en heeft er een interne strijd gewoed tussen Toshiba en Sony.

Opdringen

Nu dit laatste bedrijf is opgestapt, dreigt er een snelheidsrace om de eigen 'standaard' aan de markt op te dringen. Analisten vrezen dat er hierbij producten zullen verschijnen die nog niet grondig zijn beproefd.
De trouwe kern van de DVD-groep bestaat nu nog uit Hitachi, Matsushita, Mitsubishi, Victor Company, Pioneer, Thomson Multimedia en Time Warner. De 'industriestandaard' die deze overgebleven firma's hebben ingediend, voorziet in een opslag van 5,2 Gb per dubbelzijdig bruikbare DVD. Het voorstel wordt ook nog ingediend bij andere internationale keuringscommissies voor industriestandaarden.

DVD-Rom

Een van de belangrijkste voordelen van DVD 1.0 is de mogelijkheid de enkelzijdige variant af te spelen op bestaande DVD-Rom-spelers. Hiervoor is alleen een kleine, goedkope technische wijziging aan het apparaat vereist.
Verder is de betrouwbaarheid van de data-opslag sterk verbeterd doordat de schijf zich in een cartridge bevindt. Om de 2,6 Gb-disk af te spelen als DVD-Rom, moet deze wel uit de behuizing worden gehaald.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.