Unix staat nog steeds sterk

Geruchten over opmars NT 'overdreven'

Ondanks de hype rondom het succes van Windows NT, zal de omzet in de applicatiemarkt voor Unix-servers mogelijk verdubbelen tegen het jaar 2000. Deze conclusie trekken diverse IT-analisten, waaronder Dataquest en The Aberdeen Group.

Dit onderzoeksbureau uit Boston voorspelt dat de verkoop in de Unix-sector binnen drie jaar toeneemt van 19,6 tot 37 miljard dollar. Hoewel andere analisten niet zó optimistisch zijn, meent ook Dataquest dat de markt voor het Unix-platform nog zeker 42 procent zal groeien. De algemene verwachting is dat Unix op korte termijn nog flink zal groeien, terwijl Microsoft werkt aan de schaalbaarheid van Windows NT.

Compatibiliteit

"Een grote belemmering is dat NT op niet meer dan vier processoren kan draaien", benadrukt Aberdeen-president John Logan. Daarnaast maken NT-gebruikers zich zorgen over de compatibiliteit van toekomstige versies van de software. Sinds NT begon aan zijn opmars zijn er al problemen met oudere 16-bits programma's, die niet functioneren op het 32-bits besturingssysteem.
Logan meent dat het marktaandeel van Unix ook wordt versterkt door de migratie vanuit mainframes. Volgens Dataquest zal de verkoop van dergelijke legacy-systemen eind deze eeuw 20 procent dalen. "Bedrijven met mainframes die niet zijn aangepast voor de eeuwwisseling, zullen overstappen naar Unix", aldus Logan. Dit besturingssysteem kent vele oplossingen voor het jaartalprobleem.

Unix-succes

De meeste analisten zijn het er over eens dat het aantal bedrijven dat overstapt van mainframes naar Unix-systemen een relatief kleine groep vormt. "Deze gebruikers zitten aan de uiterste onderkant van de markt", beweert Dataquest-analist Chris LeToq.
Leveranciers van Unix-software, zoals Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Oracle, Sap, Peoplesoft en Informix, voeren dan ook hun productie op. Mèt succes; de Unix-divisies van ondermeer Oracle, Sap en Peoplesoft groeien behoorlijk. Sun, leider van de anti-NT-beweging, overtrof zelfs de optimistische verwachtingen van Wall Street met een netto inkomen van 237 miljoen dollar op een omzet van 2,54 miljard dollar.

Omzetgroei

Hoewel Unix voorlopig dominant blijft, raakt NT zeker niet ondergesneeuwd. Volgens Aberdeen zal de groei van Unix over enkele jaren afnemen. In het jaar 2000 daalt de omzetgroei tot 8 procent, terwijl dat voor 1999 nog 21 procent zal zijn. Ondertussen neemt de NT-markt in het jaar 2000 toe met meer dan 100 procent, schat onderzoeksbureau Aberdeen. Verwacht wordt dat de omzet van de NT-markt groeit van 800 miljoen dollar vorig jaar naar 6,5 miljard dollar aan het eind van deze eeuw. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.