Etherexploitant Nozema weer in de zwarte cijfers

Dit artikel delen:

LOPIK - Etherexploitant Nozema heeft vorig jaar een winst behaald van 16,4 miljoen gulden. Mede door de deelname in kabelexploitant Casema waarin Nozema een belang heeft van 22,5 procent, kon een veel beter resultaat worden behaald dan in het jaar daarvoor. Toen werd 4,6 miljoen verloren.Nozema, van huis uit een etherexploitant voor de publieke omroepen, kent de afgelopen vier jaar een omzetstijging van ruim 40 procent. Dit is mede het gevolg van een toename van activiteiten op het terrein van telecommunicatie, zogenaamd 'datacasting' en handhaving van de orde in de ether.

Nieuwe ontwikkelingen zijn te verwachten op het gebied van digitale distributie via de ether van radio- en televisiesignalen. Datacasting is het distribueren van elektronische data via omroepzenders. Ondermeer de Seiko-berichtenhorloges werken volgens deze techniek.
Nozema ziet de telecommunicatie-activiteiten als een serieus nieuw werkterrein. Volgend jaar begint deze exploitant met de invoering van Terrestrial Audio Broadcasting (T-DAB) in Nederland, en mogelijk ook al van Terrestrial Digital Video Broadcasting (T-DVB), beide alternatieve distributiemethoden voor kabel en satelliet.
DAB biedt goede mogelijkheden voor datacasting. Nozema ziet ook brood in digitale televisie via aardse zenders (T-DVB). Deze techniek is enerzijds complementair aan kabel en satelliet door de goede ontvangst met een eenvoudige antenne, en is anderzijds een concurrent van de kabel door lagere transmissiekosten en het universele bereik. Voor deze toepassing heeft de consument wel een set-top box nodig. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-23T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.