Power Computing steekt Apple de loef af

Kloonbouwer komt eerder met Mac/OS versie 8

Kloonfabrikant Power Computing brengt eerder dan Apple zelf computers op de markt met de nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem. De kloonfabrikant presenteert deze week op de Macworld Expo in Boston nieuwe Power-PC's met Mac-OS 8 reeds geïnstalleerd.

De nieuwe systemen zijn eind deze maand te koop, terwijl de CD-rom-versie van het besturingssysteem pas in september verkrijgbaar zijn. Apple zelf zal het nieuwe besturingsprogramma voorlopig alleen installeren op nieuwe computers, die eind augustus uitkomen en gebaseerd zijn op de Mach 5 Power-PC-chip. Deze processor haalt snelheden van 350 MHz. Bij de lancering van versie 8 van het Mac/OS verklaarde het bedrijf dat de andere Apple-computers pas eind november met de nieuwe software worden geleverd.

Arthur-chip

Ondertussen baseert Power Computing zijn nieuwe OS 8-machines op de Power-PC G3-chip, de volgende generatie van deze processorfamilie. Deze nieuwe chip draagt de codenaam Arthur en is ondermeer door een verbeterde cache sneller dan de Mach 5, die een uitgeklede en goedkopere versie is van de oudere 604e Power-PC-chip. Ook IBM en Motorola lanceren op Macworld systemen met de Arthur-CPU. Volgens Guerrino DeLuca, vice-president verkoop en marketing voor Apple, zijn de licentie-overeenkomsten voor besturingssystemen nog niet afgerond en "is er nog niets getekend". Deze contracten omvatten Mac/OS 8 en Rhapsody, de volgende generatie van het Macintosh besturingssysteem dat komende zomer uitkomt.

Licenties

Power Computing beweert echter dat de huidige OS-overeenkomst geldig is voor zowel het huidige als het komende besturingssysteem. Apple probeert al zes maanden onder deze clausule uit te komen door het nieuwe OS een andere naam en serienummer te geven. Mac/OS 8 had als codenaam Tempo en werd oorspronkelijk betiteld als versie 7.7 van het besturingssysteem. Apple noemt Tempo "zo'n grote verbetering dat het een complete nieuwe versie is, die niet onder de huidige licenties valt". Verder dekt Power Computing zich in door ook overeenkomsten te sluiten met IBM, die sublicenties voor het Mac/OS mag verlenen. Dit bedrijf moet echter ook nog een contract met Apple tekenen voor de nieuwste versie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.