IBM brengt Power5 naar Unix-servers

IBM rust zijn Unix-servers (p-Series, voorheen RS/6000) zoals gepland nu uit met de 'dual'-kern Power5-processor. Die krachtige chip maakte reeds begin mei dit jaar zijn debuut in de i-Series servers (voorheen AS/400).

Tot op heden introduceerde IBM nieuwe hardwaretechnologie juist eerst in zijn Unix-lijn, om deze daarna ook naar de geïntegreerde AS/400-machines te brengen. De komst van de Power5 is juist andersom verlopen. Bij de introductie afgelopen mei liet IBM al weten dat zijn Unix-machines na deze zomer zouden volgen. De eerste exemplaren zijn vanaf eind augustus leverbaar.
De nieuwe servers, codenaam Squadron, zijn midden deze maand gelanceerd. Het zijn zowel lichte als middelzware systemen, variërend van dualprocessor servers tot machines met maximaal zestien Power5-chips. De Power5-servers kunnen per processorkern maximaal tien virtuele servers draaien, die elk een eigen besturingssysteem kunnen hebben. Deze micropartitionering wordt mede mogelijk gemaakt door een verbeterde versie van besturingssysteem AIX.
Zwaardere modellen, waaronder één met 64 processoren, volgen eind dit jaar. Volgend jaar verschijnt een kleinere en snellere uitvoering van de processor. Die Power5+ is op speciaal verzoek van klanten verkrijgbaar in een 128-weg systeem, deelt technologiedirecteur en processorexpert Ravi Arimilli mee. Dit suggereert dat een 128-processor server met de huidige Power5 niet op stapel staat.
In 2006 moet de Power6-processor zijn debuut maken, met een +-variant het jaar erop. De Power7 verschijnt volgens IBM's planning in 2008, eveneens met een +-variant het jaar erna. Arimilli is onlangs benoemd tot hoofdarchitect van de Power7-processoren.

Concurrerend

Analisten zijn positief over de nu gelanceerde Power5-servers, vooral in vergelijking tot de concurrentie. "Sun en HP zijn nu bezig hun technologie te verversen, en die is dan concurrerend, maar ze zijn daar nog niet", zegt analist Brad Day van onderzoeksbureau Forrester. Analist Jonathan Eunice van marktmonitor Illuminata stelt: "IBM heeft nu op een sterke positie in de productverversingscyclus."
HP is bezig met de overstap van de eigen PA-Risc-processoren naar Intels Itanium-processoren. Sun heeft recent enkele van zijn geplande Ultrasparc-processoren geschrapt, ontwikkelt nu gespecialiseerde multikern-chips en gebruikt vanaf 2006 de zware Ultrasparc-kloonprocessoren van partner Fujitsu. De twee concurrenten ontkennen dat zij achterlopen op IBM.

Nieuwe naam

Overigens gaat IBM met de komst van de Power5-processor over op een nieuwe bijbehorende naamgeving voor zijn serverlijnen. In mei doopte het bedrijf zijn i-Series al om tot i5, voorafgegaan door de generieke term eServer die IBM hanteert voor al zijn servers (van x86-compatibele machines tot mainframes). De p-Series volgt nu; die heet voortaan p5.< BR CLEAR=LEFT>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.