Novell presenteert eigen metadirectory met XML-steun

Novell heeft vorige week op de Catalyst 99 conferentie in Californië zijn eerste metadirectory-technologie gedemonstreerd. Dankzij het zogenoemde Dirxml-protocol kan de Novell Directory Services-software (NDS) samenwerken met andere directory's in een netwerk.

Bovendien moet Dirxml de voordelen van metadirectory's combineren met de geavanceerde opmaaktaal xml, die de opvolger is van webtaal html. In het eerste kwartaal volgend jaar komt de eerste publieke beta-versie uit van dit metadirectory-product. De software gebruikt het standaard xml-formaat als basis, maar ondersteunt ook versie 3 van het lightweight directory access protocol (Ldap). Dit vergroot de capaciteiten van Novells directory-diensten (NDS) door dat platform aansluiting te geven op allerlei informatie-opslagplaatsen, waaronder ook niet-directory's.

Specifiek delen

"Dirxml maakt een gefilterde reeks aan van specifieke gegevens uit verschillende directory's. Het kan gebruikt worden om NDS van het ene bedrijf te verbinden met NDS van het andere bedrijf om specifieke gegevens tussen die twee partijen te delen. Het is meer dan alleen een e-mail-poort (gateway), wat de meeste metadirectory-producten eigenlijk zijn", stelt Samm DiStatio, productmarketingmanager voor NDS bij Novell. Daarnaast werkt het softwarebedrijf ook samen met een aantal applicatieleveranciers om te komen tot een enkele aanmeldigsprocedure voor hun toepassingen via NDS. De onderliggende technologie hiervoor dankt Novell aan de recente overname van software-ontwikkelaar Netoria.
Deze initiatieven moeten de opmars van Novells directory naar overkoepelend bedrijfsproduct bevorderen. De meeste middelgrote tot grote bedrijven gebruiken en beheren tegenwoordig tien verschillende directory-diensten voor zaken als gebruikersprofielen, toegangsrechten en applicatievoorkeuren. Novell-directeur Michael Simpson geeft echter toe dat metadirectory's niet de ultieme oplossing zijn voor het beheer van bedrijfsgegevens. "De toepassing van deze technologie is nu nog te vergelijken met het plaatsen van een pleister op een kogelwond." Toch is Novell nu de eerste die een metadirectory-product op de markt brengt.

Microsoft volgt

Ondertussen heeft rivaal Microsoft vorige week metadirectory-leverancier Zoomit overgenomen. Onderzoeksbureau Gartner omschrijft het huidige product van dat bedrijf als complex, duur en vooral aantrekkelijk voor zeer grote bedrijven. De software is nu niet meer verkrijgbaar en Gartner verwacht aanzienlijke veranderingen alsook vertragingen doordat Microsoft die software aanpast voor zijn eigen aanstaande Active Directory. Een daaruit voortvloeiend metadirectory-product zal volgens Gartner echter pas op z'n vroegst in 2001 op de markt verschijnen. Bedrijven die Zoomits metadirectory-software gebruiken, zullen waarschijnlijk in de tweede helft van 2002 overstappen naar de toekomstige Microsoft-technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.