Managed hosting door True

TCI geeft AT&T toegang tot Nederlandse Internet-markt

Dit artikel delen:

De overname van kabelbedrijf Tele-Communications Inc. (TCI) door AT&T heeft gevolgen voor de Nederlandse Internet-markt. Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T krijgt via TCI namelijk een belang in provider @Home.

Deze Amerikaanse breedband-aanbieder kondigde in april aan zijn diensten voor Internet-toegang via de kabel uit te breiden naar Europa. Nederland en Engeland zouden daarbij de eerste landen zijn.
In dit verband heeft @Home intentieverklaringen tot samenwerking getekend met kabelmaatschappijen in Nederland, waaronder Castel en Pnem/Mega. De partijen trachten op deze manier hun ervaringen op het gebied van snelle toegang tot Internet op elkaar af te stemmen. Of de overname van TCI door AT&T de situatie in Nederland verandert, kan een woordvoerder van Castel niet zeggen. "Dat weet ik niet. Mijn gevoel zegt van niet, maar het valt op zich niet uit te sluiten."

Nieuwe divisie

AT&T geeft middels een aandelenruil bijna 100 miljard gulden uit voor TCI, dat lange tijd het grootste kabelbedrijf in Amerika was. Door deze overname kunnen consumenten voor nagenoeg al hun elektronische transacties, telefonie, Internet en kabel-tv bij één bedrijf terecht. AT&T zal zijn divisies voor lange afstandstelefonie, draadloze communicatie en Internet combineren met de kabel-, telecom- en snel Internet-afdelingen van TCI. Deze nieuwe unit krijgt de naam AT&T Consumer Services. De afdeling zal snel de kabel-infrastructuur moderniseren.
AT&T krijgt door deze overname toegang tot 33 miljoen huishoudens. Het betreedt zodoende opnieuw de lokale telefoniemarkt in de Verenigde Staten, die nu wordt gedomineerd door regionale bedrijven, de zogenaamde Baby Bells en GTE. Deze markt vertegenwoordigt een waarde van 230 miljard gulden per jaar. Gartner Group verwacht dat de overname de komst van hoge snelheid kabelmodems bespoedigt. Voor bedrijven die investeren in telewerken, kan dit grote gevolgen hebben, aangezien de meeste werknemers die thuis werken nu nog modems gebruiken, die communiceren met een snelheid van 28k8 kb per seconde.
Ook de elektronische handel kan een impuls krijgen door de overeenkomst tussen AT&T en TCI, doordat ongeveer een derde deel van de Amerikaanse huishoudens toegang met hoge snelheid krijgt tot Internet. De bekende Amerikaanse consumenten-activist Ralph Nader heeft de Federale Communicatie Commissie om een hoorzitting gevraagd over de negatieve effecten van de overname.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-03T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.