Amdahl versnelt productiecyclus mainframes

Tegenvallende Millennium 800 krijgt na vier maanden al opvolger

Fujitsu-dochter Amdahl heeft vorige week zijn nieuwste reeks mainframes aangekondigd. Deze Millennium 2000-systemen volgen op de 800-machines die slechts vier maanden geleden op de markt verschenen. Onderzoeksbureau Gartner is niet verrast en wijst op prestatietekortkomingen van de Millennium 800.

De leverancier presenteert zijn nieuwste S/390-compatibele machines met een flink aantal mogelijkheden voor aanpassing en uitbreiding. Op basis daarvan stelt Amdahl dat het meer dan honderd verschillende Millennium 2000-modellen biedt. Deze serie komt in de loop van een jaar op de markt in de vorm van verschillende sub-reeksen. Allereerst brengt Amdahl nu de 2000A Series op de markt met een maximaal rekenvermogen van ongeveer 910 mips. In het vierde kwartaal van dit jaar volgt de 2000C-reeks die een prestatieniveau tot 1600 mips moet neerzetten. Daarna komt de fabrikant met de zwaarste nieuwe modellen, de 2000E-serie, met een topvermogen van 2000 mips. Dat zou dan een nieuw record zijn voor S/390-compatibele Cmos-mainframes.

Foutjes

Voor het zover is, moet Amdahl zijn klanten eerst nog over zien te krijgen op de eerste 2000-modellen. Hiervoor benadert het vooral gebruikers van zijn Millennium 800-systemen, die tekortkomingen vertonen ten opzichte van de beloofde prestatieniveaus. De leverancier wijt dit aan foutjes in de ontwerp- en implementatiefase en wil dit oplossen met de 2000-systemen. Volgens onderzoeksbureau Gartner had het voor Amdahl weinig zin technici te onttrekken aan de ontwikkeling van nieuwe producten om de prestaties van de 800-serie te verbeteren. De productiecycli van mainframes versnellen namelijk nog steeds; momenteel verschijnt er elk kalenderjaar een nieuwe generatie.
De mainframefabrikant benadert nu bedrijven met Millennium 800-mainframes, reeds geïnstalleerd of nog in bestelling, met een overgangsplan naar de Millennium 2000. Die nieuwe machines zijn ook makkelijker uit te breiden, indien gebruikers tegen prestatieproblemen oplopen. "Nagenoeg alle onderdelen, zo'n 99 procent van het systeem, is op te waarderen terwijl de machine draait", zegt Carol Stone, wereldwijd marketingdirecteur serverproducten bij Amdahl. Het kleine deel componenten dat niet 'live' is uit te breiden, bestaat volgens Stone voornamelijk uit elementen diep in de systeemarchitectuur. "Maar dat zijn dingen die toch slechts om de paar jaar veranderen."

Snakken

De marketingdirecteur heeft behoorlijk hoge verwachtingen van de nieuwe Millennium 2000-serie. "Dit is vooral een uitkomst voor gebruikers die snakken naar vermogen." Dat is een definitie die volgens Stone van toepassing is op 10 tot 15 procent van Amdahls klanten. "De meeste van onze klanten kopen systemen in het midrange-bereik, maar ook daarbij kopen ze natuurlijk nu alvast de capaciteit die ze later nodig hebben. Het is echter steeds moeilijker om toekomstige capaciteitsbehoeften in te schatten, onder meer door de opkomst van internet." Amdahl wil dat probleem beter opvangen met de uitgebreide opwaarderingsmogelijkheden van de 2000-reeks.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.