SPA spoort Justitie aan tot onderzoek NT

Microsoft: wij bevorderen concurrentie in de servermarkt

De Software Publishers Association (SPA) dringt er bij het Amerikaanse ministerie van Justitie op aan de antitrust-zaak tegen Microsoft uit te breiden naar Windows NT. De groep meent dat het softwarebedrijf de markt voor zware netwerkservers wil monopoliseren. Microsoft beweert de concurrentie in die sector juist te bevorderen.

In het rapport 'Competition in the network market: the Microsoft Challenge' zet de SPA de vermeende wanpraktijken van de belaagde softwareleverancier op een rijtje. De SPA stelt dat Microsofts dominantie in besturingssystemen voor desktopcomputer zich onvermijdelijk zal uitbreiden naar nagenoeg alle computers die verbonden zijn met Internet. "Microsoft heeft bewust incongruenties geschapen tussen zijn eigen desktopsoftware en de serversoftware van andere bedrijven. Zo dwingt het bedrijfsklanten te 'kiezen' voor NT. Daarnaast gebruikt Microsoft niet-gedocumenteerde mogelijkheden van NT, die alleen de eigen ontwikkelaars kennen", aldus het rapport.

Fouten introduceren

Microsoft had onder de titel 'Windows NT: boosting competition in enterprise computing' al een antwoord klaar. In dit witboek zegt de firma dat het innoverend is, nieuwe functionaliteit integreert en servermogelijkheden biedt aan bedrijven die daar voorheen geen toegang toe hadden. Dit vergelijkt de firma met ontwikkelingen bij server-concurrenten als IBM, Novell en Sun Microsystems.
De beschuldigingen van de SPA gaan echter veel verder. De onderneming zou aanvullingen en correcties voor zijn besturingssystemen distribueren die fouten veroorzaken bij de producten van andere softwareleveranciers. Bovendien geeft Microsoft flinke kortingen op pakketten in zijn Backoffice-serie om zo concurrenten te verdrijven. Volgens de organisatie moet Justitie snel stappen ondernemen.

Scherpe repliek

Ironisch genoeg is Microsoft ook lid van de SPA. Dit feit is een van de speerpunten in de scherpe repliek die directeur Robert Herbold verstrekt. "Het is moeilijk te begrijpen hoe dit gedrag valt te verenigen met de doelen van de SPA, namelijk 'het bevorderen en versterken van de software-industrie'. Uw activiteiten lijken juist het tegengestelde te bereiken en de industrie te verdelen. De organisatie richt zich niet meer op de belangen van zijn leden, zoals bescherming van auteursrecht, piraterij en encryptie."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.