Ultrasparc II op 500 MHz: koud kunstje

Sun Microsystems heeft een Ultrasparc II-processor gekoeld tot veertig graden Celsius onder het nulpunt en daarmee de chip opgedreven tot een snelheid van 500 MHz. Het gebruikte koelsysteem, gefabriceerd door specialist Kryotech, biedt volgens Sun een snelheidswinst van 30 tot 50 procent voor het draaien van standaard applicaties.

Sun demonstreerde het supergekoelde werkstation op de Design Automation Conferentie (DAC) die in San Francisco werd gehouden. Productmanager Alex Rublowsky van Suns werkstationdivisie benadrukt dat er wel enige wijzigingen aan de processor zijn aangebracht. "Het was niet een kwestie van simpelweg de koeler aansluiten", legt hij uit. "We moesten ondermeer de snelheid van de systeembus vergroten om echt gebruik te kunnen maken van de verhoogde processorsnelheid." Sun raadt zijn klanten niet aan om dit zelfstandig te proberen. "We voeren dit ook niet als een product, maar willen hiermee demonstreren dat de Ultrasparc II-technologie nog veel groeiruimte heeft."

Koud, kouder

Het gebruikte koelsysteem is een standaard product van Kryotech, een verzelfstandigde dochteronderneming van computerproducent NCR. De firma werkt al aan koeltechnieken voor processoren sinds de verzelfstandiging in 1996. Voor die tijd waren de werknemers betrokken bij een onderzoeksproject voor Intel en NCR, bekend onder de codenaam Cheetah, dat de basis vormt voor de nu ontwikkelde koeltechnologie. Deze is ook toepasbaar voor andere processoren. Zo lanceerde Kryotech begin deze maand gekoelde versies van AMD's (Advanced Micro Devices) nieuwe K6-2 MMX-chips. De gekoelde 333 MHz processor haalde bij -40 graden Celsius een kloksnelheid van 450 MHz. Eerder dit jaar kondigde Kryotech samen met Digital (DEC) een gekoelde Alpha-computer aan.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.