Windows Terminal Server ziet licht en concurrentie

Citrix vult aan met opvolger van Winframe

Microsoft lanceerde vorige week zijn Windows Terminal Server (WTS) voor Windows NT 4. Deze serversoftware ondersteunt gelijktijdig gebruik op een enkele NT-computer. De leverancier onthulde dit pakket op de PC Expo in New York. Op diezelfde beurs onthulde softwareproducent Citrix zijn nieuwste product Metaframe, de opvolger van Winframe.

De Windows Terminal Server, voorheen bekend onder de codenaam Hydra, is gebaseerd op technologie waar Microsoft vorig jaar een licentie op kreeg van Citrix. Microsoft koos er echter voor om een eigen protocol te ontwikkelen en te gebruiken in plaats van Citrix' gevestigde ICA-protocol. Windows Based Terminals (WBT's), die zijn ontworpen voor toegang tot de Terminal Server, moeten hierdoor een speciale versie van Windows CE draaien. Diverse thin-client-fabrikanten zoals NCD, Wyse, NCR en Boundless brengen de eerste Windows Based Terminals (WBT's) op de markt.

Windows 3.1

De grootste markt voor WTS ligt bij de 80 tot 90 miljoen machines die nog op Windows 3.1 draaien. Dit meent analist Dwight Davis van onderzoeksbureau Summit Strategies. "Als die bedrijven niet gemigreerd zijn naar Windows 95, 98 of NT, hebben ze nu de mogelijkheid om toch 32-bit Windows-applicaties te gebruiken." Microsoft raadt klanten echter aan een aparte server te installeren voor WTS. Het prestatieniveau zou drastisch kunnen instorten als Backoffice-applicaties draaien op een WTS-server. Ondertussen integreert Microsoft WTS bovenop de kernel van NT 5.0, dat eind dit jaar moet uitkomen.

Niet-Microsoft

Het nieuwe Metaframe moet deze dreiging ondervangen. De software biedt extra functionaliteit voor beveiliging, beheerbaarheid en schaalbaarheid bovenop de Terminal Server, naast natuurlijk ICA-ondersteuning. "Dat is meteen het grote verschil tussen Winframe en Metaframe; de eerste bevat zijn eigen besturingssysteem, de tweede draait op de Windows Terminal Server", legt marketingmanager Gerard Gatt van Citrix uit. Hij ziet geen bedreiging voor zijn bedrijf nu Windows NT meerdere gebruikers tegelijkertijd aankan. "Metaframe heeft meer toegevoegde waarde, zoals het dynamisch verdelen van de serverbelasting en natuurlijk toegang voor computers met niet-Microsoft besturingssystemen." De prijs hiervoor is echter niet mals. Citrix rekent kosten per gebruiker en Microsoft brengt diverse extra licenties per clientcomputer in rekening.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.