Managed hosting door True

Fujitsu-Siemens somber over pc-markt

Fujitsu-Siemens ziet de vooruitzichten voor de pc-desktopmarkt somber in. Hiermee herhaalt de pc-leverancier eerdere uitspraken van onderzoeksbureaus IDC en Gartner.

  
"Klanten vermijden de aanschaf van desktop-pc's", zegt Fujitsu-Siemens-president Adrian von Hammerstein.

President Adrian von Hammerstein van Fujitsu-Siemens zegt niet optimistisch te zijn over de marktontwikkeling. "Wij verwachten dat de marktgroei de komende tijd onder de 5 procent zal blijven. Dit betekent dat we veranderen van een jonge industrie met sterke groei in een volwassen industrie. We voorzien geen herstel in de tweede helft van dit kalenderjaar. We plannen dus ook zeer conservatief."
Zijn bedrijf is alleen in staat de markt voor te blijven dankzij scherpe kostenbesparingen en een beperkt gerichte productlijn, aldus Von Hammerstein. Fujitsu-Siemens heeft net een forse reorganisatie achter de rug. Het wist in zijn fiscale jaar 2002, dat liep tot maart 2003, een bruto winst van vier miljoen euro te boeken op een nagenoeg gelijk gebleven omzet van 5,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat, zonder aftrek van de vaste kosten, is door de interne besparingen echter ruim verdubbeld naar 56 miljoen euro.
Daarnaast concentreert de pc-leverancier zich nu op een handvol segmenten van de pc-markt, waaronder handcomputers en zware servers. Het eerste segment biedt voordelen als mobiel werken, terwijl het tweede kostenbesparingen door consolidatie mogelijk maakt. Fujitsu-Siemens doet dit laatste zelf ook. Volgens Von Hammerstein vermijden klanten nog steeds de aanschaf van reguliere desktop-pc's.

Analisten

Dit komt overeen met de voorspellingen van ict-onderzoeksbureaus. IDC heeft onlangs zijn voorspellingen voor de pc-markt in 2003 en 2004 naar beneden bijgesteld. De wereldwijde levering van pc's - desktops, notebooks en servers - komt volgens het onderzoeksbureau dit jaar uit op 145,2 miljoen stuks. Dat is 6,3 procent meer dan vorig jaar. Eerder had IDC nog een groei van 6,9 procent voorspeld. Voor 2004 voorziet het bureau nu een groei van 10,3 procent, in plaats van de eerder verwachte 10,9 procent.
De omzet uit de wereldwijde verkoop daalt dit jaar met 2,4 procent ten opzichte van 2003. De omzet zal volgens IDC het jaar erop echter weer groeien, en wel met 3,5 procent. "We zien slechts beperkt herstel in de bedrijfsmarkt, terwijl de groei in de consumentensector de afgelopen kwartalen is afgevlakt. Leveringen aan de publieke sector dalen", aldus pc-analist Loren Loverde van IDC.
Concurrent Gartner Dataquest meldde in mei al dat 2003 niet een opleving van de pc-markt kent. De marktmeter voorziet weliswaar een lichte opleving wat betreft de leveringen in het tweede kwartaal, maar dat zakt daarna weer in. Een breed herstel van de pc-markt is afhankelijk van het algehele economische herstel en dat laat nog altijd op zich wachten.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.