Marktwerking voor telecom mogelijk

Op de Nederlandse markt voor telecommunicatie zijn de voornaamste beletsels voor een goede marktwerking weggenomen.

Dit concludeerde prof. dr Jens Arnbak, voorzitter van de Opta (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) vorige week tijdens het Nationaal Overleg Telecommunicatie. Hoewel op details nog een en ander kan worden verbeterd, is de liberalisering een stuk gevorderd. Nieuwe marktpartijen kunnen zorgen voor innovatie alsmede een goede prijs en kwaliteit van diensten en netten.
Paul Renaud, telecommunicatie-expert van ABN Amro, waarschuwde ervoor dat de markt naast winnaars ook verliezers zal kennen. Volgens hem gaat het behalve om de prijs ook om marketing, klantenoriëntatie, toegangsmogelijkheden, kostenpeil en operationele flexibiliteit. Cruciaal is het scheppen van voldoende (economische) toegevoegde waarde.

Voorwaarden

Om als nieuwkomer echt succes te hebben moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan: je moet dezelfde dienst beter of goedkoper leveren dan de bestaande aanbieders of je moet andere en nieuwere diensten bieden.
Renaud concludeerde dat de mobiele markt een massa-gebeuren wordt. Het Internet-protocol zal favoriet worden voor data-, spraak- en video-communicatie. De traditionele telefonie zal aan belang inboeten. "Maar", waarschuwde Renaud, "overschat niet de korte termijn en onderschat niet de lange termijn."  CORR.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-26T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.