Open Group staat op rand van afgrond

De Open Group heeft bekendgemaakt het leeuwendeel van zijn personeel te ontslaan en zijn technologieën voortaan op de markt te gaan werven.

Dit proces werd eind vorig jaar al in gang gezet. De toekomst van de technologieën van de Open Group zien er daardoor niet rooskleurig uit. Deze technologieën zijn vitaal voor de toekomst van het commerciële en open Unix. Binnen het standaardisatie-instituut is volgens kenners een crisissituatie ontstaa; men meent dat het instituut bezig is met het opdoeken van zijn eigen activiteiten.
De bedreigde technologieën zijn X-Window systemen, Motif, Common Desktop Environment (CDE) en Complex Text Lay-out (CTL). Het vermoeden bestaat dat Open Group-directeur Joseph de Feo in plaats van technologie-ontwikkeling zich meer wil toeleggen op politieke aspecten rond standaardisatie.
In 1996 ontstond de Open Group uit een fusie van twee Unix-standaardisatie-organen: de Open Software Foundation (OSF) en het X/Open Consortium. De verschillende culturen pasten niet goed bij elkaar, geeft de Open Group toe.
Vorig jaar meldde De Feo in gesprek te zijn met andere standaardisatie-instituten zoals het World Wide Web Consortium (W3C) en de Internet Engineering Taskforce. Het voor iedereen toegankelijk maken van Internet en de beheersbaarheid daarvan zou het doel zijn van de samenwerking, die gericht was op het formuleren van standaarden. De strategie kwam echter nooit uit verf en werd als onbegrijpelijk en geheimzinnig getypeerd.  RV
 
Unix 98-specificatie
The Open Group (TOG), een neutraal consortium met meer dan tweehonderd leden, heeft de specificaties voor Unix 98 gelanceerd. IBM, Sun Microsystems en NCR zijn de eerste bedrijven met producten die beantwoorden aan deze compatibiliteitsstandaard. Dit is de derde specificatie en omvat een aantal nieuwe functionaliteiten, waaronder millennium-bestendigheid.
De grootste verschillen met de voorgaande standaard, Unix 95, zijn de mogelijkheid voor grote bestandssystemen en de neutraliteit voor data-omvang. Dankzij deze laatste nieuwigheid kan een Unix-besturingssysteem dat de 98-standaard volgt, draaien op zowel 64-bit processoren als op 128-bit chips, zodra die uitkomen. Andere nieuwe elementen zijn gestandaardiseerde threads, mogelijkheden voor real-time dataverwerking, Java-ondersteuning, TCP/IP-verbindingen en netwerklijsten.
De nu onthulde specificatie is een onderdeel van het IT Dialtone-initiatief van TOG. Dit project verenigt Unix, het netwerkcomputer-profiel en diverse Internet-technologieën om een serie richtlijnen te scheppen voor bedrijven die Internet-diensten koppelen aan hun bestaande IT-infrastructuur. IT Dialtone is meer gericht op de behoeften van de eindgebruiker, in tegenstelling tot TOG's traditionele focus op de wensen van de leveranciers.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-12T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.