Windows krijgt modulaire toekomst

Longhorn-versie belooft meer uniformiteit

Microsoft wil zijn volgende Windows-desktopversie, codenaam Longhorn, opbouwen uit een universele kern waar modules bovenop draaien. Die modules moeten dan aanvullende functionaliteit voor verschillende talen, toepassingen en hardware bieden.

Verschillende desktop-uitvoeringen

VóórNa overstap naar NT-kernel
(geen)Windows XP Media Center Edition
(geen)Windows XP Tablet PC Edition
Windows 9xWindows XP Home
Windows 2000 WorkstationWindows XP Pro
(geen)Windows XP Pro 64-bit Edition
De softwareproducent werkt nu aan Longhorn, dat naar verwachting pas eind 2004 of begin 2005 op de markt komt. Die Windows-versie voor desktopcomputers, opvolger voor het huidige Windows XP, bestaat dan uit een reeks componenten die de producent zelf relatief makkelijk kan combineren om aangepaste Windows-uitvoeringen te scheppen.
Tot op heden ontwikkelt Microsoft weliswaar één Windows, gebaseerd op de NT-kernel, maar die software zal worden aangepast voor verschillende talen en nieuwe pc-vormen, zoals de Tablet PC en de Media Center Editie voor thuisgebruik dor consumenten.
Daarnaast bemoeilijkt de integratie van andere software, zoals webbrowser Internet Explorer en mediaspeler Windows Media Player, de ontwikkeling, ondersteuning en toepassing van lapmiddelen. Het duurt dan ook enige tijd voordat lapmiddelen zijn vertaald, getest en vrijgegeven voor niet-Engelstalige Windows-uitvoeringen.

9x- en NT-kernel

De overstap van de deels op Dos-gebaseerde 9x-kernel naar de geheel nieuw ontwikkelde NT-kernel moest Microsoft al meer stroomlijning bieden en zo de ontwikkel- en ondersteuningskosten verlagen. Die overstap is al aangekondigd bij de lancering van Windows 98, maar werd telkens opgeschoven. Deels doordat het bedrijfsproduct NT te zwaar was voor toenmalige consumentenhardware, deels door de vereiste compatibiliteit met oudere Dos- en 9x-programmatuur, en deels door het aanzienlijke ontwikkelwerk binnen Microsoft.
De stroomlijning met de overstap naar de NT-kernel is pas bereikt na de lancering van Windows XP. Toch zit de producent nog altijd met verschillende uitvoeringen. Allereerst die voor verschillende talen, wat niet alleen een interface-kwestie is. Verder is er een klein verschil tussen het Windows dat pc-fabrikanten krijgen en dat wat in de winkel verkrijgbaar is. Een voorbeeld uit de oude doos is de felbegeerde OSR 2.5 (OEM Service Release) van Windows 95, die een aantal verbeteringen en toevoegingen bevatte maar alleen verkrijgbaar was bij aanschaf van een nieuwe pc.

Wildgroei

Ook zijn er nieuwe uitvoeringen als gevolg van de ontwikkeling van meer taakgerichte pc-vormen. Dit gebeurt niet alleen op desktop-niveau, maar ook op serverniveau; getuige de webserver-editie van het nieuwe Windows Server 2003. Tot slot zijn er de machines, werkstations en servers, met 64-bit processoren. Microsoft heeft nu uitvoeringen voor Intels Itanium-chips, maar komt binnenkort met een uitvoering voor AMD's hybride Athlon64-processor.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.