TI verlegt grenzen met 'Timeline Technology'

DALLAS, TX - Texas Instruments is erin geslaagd ongeveer 125 miljoen transistoren op één chip te persen en dat is bijna twintig keer zoveel als op de huidige generatie micro-processoren.

Het bedrijf heeft daarmee een mijlpaal gezet in de chip-fabricage. Het is nu mogelijk om een complete PC met 16 MB geheugen, inclusief alle perifere chips onder te brengen op één stuk silicium. Bovendien halveert het bedrijf met de toegepaste techniek, TI Timeline Technology genaamd, de procestechnologie naar 0,18 micron; dat is bijna de helft kleiner dan waarmee de huidige generatie Pentium processoren gefabriceerd wordt. TI denkt met deze techniek sneller in staat te zijn produkten op de markt te zetten. Volgens een zegsman van het bedrijf is dat noodzakelijk, want een maand vertraging in de introductie van bijvoorbeeld een notebook-model - dat doorgaans een levenscyclus van zes maanden heeft - kan een vroegtijdige dood van zo'n produkt betekenen. Bovendien geeft de Timeline Technology ontwerpers de nodige fysieke ruimte in hun ontwerpen. Ze kunnen gemakkelijk componenten samenvoegen zonder de zorg dat de chip-capaciteit overschreden wordt. Verder denkt men dat het met de nieuwe technologie makkelijker wordt supercomputers te bouwen door meerder processoren op één chip onder te brengen. Nu al combineert TI meerdere DSP's (Digital Signal Processors) en een Risc-controller (Reduced instruction set computer) op één chip die samen goed zijn voor 2000 Mips (Miljoen Instructies Per Seconde). Ter vergelijking: een Pentium 100 haalt 166 Mips. De TI Timeline Technology maakt het mogelijk om een veelvoud van componenten te bundelen en daardoor de prestaties ver boven het huidige niveau op te schroeven.

500 MHz

Een ander voordeel van de nieuwe technologie is het lage stroomverbruik. Een chip gebaseerd op Timeline Technology is in staat om op 500 MHz te werken bij een voedingsspanning van slechts 1,8 volt. Chips die op 100 MHz werken, vragen een voedingsspanning van slechts 1 volt. Dat schept enorme mogelijkheden voor apparatuur voor mobiele communicatie, die veelal met componenten zijn uitgerust die op een dergelijke klokfrequentie werken. De batterijen kunnen kleiner en lichter worden, ofwel de werkduur is aanzienlijk langer.
Andere toepassingen ziet TI in harde schijven waar kosten en afmetingen een belangrijke factor zijn. In dit geval zijn er mogelijkheden om de besturing van de servomotor te combineren met een flash-geheugen waardoor het aantal componenten tot één derde wordt teruggebracht.
De nieuwe chip-technologie verlegt volgens TI de horizon voor ontwerpers en opent de weg naar futuristische apparaten zoals de broekzak-computer en geavanceerde horloges. HD

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-06-07T00:00:00.000Z Hans Doorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.