Hewlett Packard doet volop mee aan het netwerkcomputing-front

Nieuwe generatie servers geïntroduceerd

Met een aantal belangrijke productaankondigingen gaf Hewlett-Packard (HP) op 22 april in New York te kennen mee te doen aan het concept van 'netwerkcomputing'.

De HP V2200 server, versie 11 van het Unix besturingssysteem HP-UX en de HP Mission Critical Server Suite: een service-overeenkomst waarbij HP garandeert dat zijn systemen niet meer dan 0,05 procent van de tijd ongepland uit de lucht zijn. Dat zijn de belangrijkste aankondigingen die HP vorige week in New York deed. Al deze zaken zijn volgens het bedrijf uit het Amerikaanse Cupertino van levensbelang voor bedrijven die zich richten op netwerkcomputing en elektronisch zakendoen. "Die bedrijven moeten kunnen rekenen op altijd functionerende open systemen, met hoge prestaties", aldus Rick Belluzo, HP's executive vice-president and general manager of computer organization. HP kwam in New York superlatieven tekort om zijn nieuwe producten te kenschetsen. Met kwaliteiten als hoge prestaties en schaalbaarheid, hoge beschikbaarheid en duurzaamheid van de architectuur claimt HP marktleider te zijn in het leveren van systemen voor de moderne IT-infrastructuur. De Java Virtual Machine in het besturingssysteem is de link naar de netwerkcomputing-concepten van andere spelers in de IT-wereld.

64-bits processor

Belangrijke aandachtspunten voor HP zijn verder de ondersteuning van Windows NT en de ontwikkeling van een nieuwe processorarchitectuur, samen met Intel. Hoewel het mainframe nog een populair platform is verwacht HP dat Unix-systemen in de high-end markt in toenemende mate mainframes uit de markt zullen drukken. Aan de andere kant zullen in het low-end gedeelte Unix-servers verdrongen worden door NT-systemen. HP wist niet genoeg te benadrukken dat het zich nog steeds committeert aan Unix, ondanks het toenemende belang dat Windows NT in het productenpakket inneemt. De aantijgingen van concurrent Sun werden dan ook weggewuifd. Nigel Ball, worldwide marketing manager of enterprise systems, hierover: "Wij kunnen ons als 32-miljard-dollar-bedrijf, in tegenstelling tot Sun, concentreren op twee besturingssystemen. Wij committeren ons aan Unix en Windows NT." HP probeert met zijn twee-platformenstrategie de marktvraag te volgen. Daarnaast werkt HP samen met Intel aan een nieuwe processorarchitectuur voor high-end servers. De zogenaamde IA64 processor moet compatibel zijn met zowel de Intel x86 als de PA-risc processoren. Tegen het eind van 1999 wordt de introductie op de markt verwacht. "Omdat alle huidige software voor de x86 en de PA-risc op die nieuwe processor kan draaien, blijven investeringen in applicatiesoftware tot in de verre toekomst gegarandeerd", aldus Ball.
 
Productaankondigingen
Eind 1997 brengt HP drie nieuwe producten op de markt. Ten eerste een nieuwe lijn servers. De V2200-serie wordt in eerste instantie uitgerust met zestien stuks PA-risc processoren die op 64-bits-technologie gebaseerd zijn en werken op een kloksnelheid van 200 megahertz. Medio 1998 kunnen zelfs 32 processoren in de 170.000 dollar kostende server geplaatst worden.
Ten tweede een nieuwe versie van het besturingssysteem HP-UX. Deze versie 11 is gebaseerd op 64-bits-technologie en bevat de Internet-'features' die versie 10.20 reeds kenmerkten: Netscape Fasttrack Server, Oracle Web Application Server, Java Virtual Machine en de Novell Directory Service.
Ten derde biedt HP een nieuwe service aan: de garantie dat zijn systemen 99,95 procent van de tijd in de lucht zijn, dat wil zeggen, maximaal viereneenhalf uur per jaar ongepland 'down' zijn. De service wordt aangeboden voor de HP-9000 Enterprise Server-hardware, besturingssystemen en de 'High availability storage'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-30T00:00:00.000Z Roy op het Veld