Skybernet lijft Winstar in

Overname leidt tot consolidatie op Nederlandse WLL-markt

Dit artikel delen:

De Nederlandse onderneming Skybernet heeft de Benelux-tak van het noodlijdende Winstar Communications gekocht van het Amerikaanse moederbedrijf. Hiermee verdubbelt de draadloze telecom-aanbieder in een klap zijn klantenbestand, en ontstaat op de WLL-markt een belangrijke concurrent voor het door vaste aanbieders gepropageerde Adsl.

De malaise op de internationale telecom-markt heeft geleid tot consolidatie op de Nederlandse WLL-markt (wireless local loop). De Nederlandse draadloze telecom-aanbieder Skybernet heeft de Benelux-tak van Winstar Communications ingelijfd. Het van oorsprong Amerikaanse Winstar Communications verkeerde al enige tijd in financiële problemen. Een maand geleden vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan, en kondigde het een reorganisatie aan waarbij tweeduizend banen verloren gingen. Het aantal functies op het Nederlandse kantoor zou worden teruggebracht van twintig naar tien.

Opvallend

Skybernet neemt volgens ceo Erik Jennes alle Nederlandse medewerkers over, waarschijnlijk zijn dat er nu nog achttien. Winstar-directeur Hans Duivenvoorde gaat ook mee; hij wordt verantwoordelijk voor de integratie. Ook zullen het kantoor van Winstar en het datacentrum in Amsterdam blijven bestaan. Skybernet wil daar nu zijn eigen technische faciliteiten onderbrengen. Bovendien krijgt Skybernet via Winstar toegang tot de Belgische markt. De leverancier maakt niet bekend hoe hoog het acquisitiebedrag is. De kosten worden gedragen door de investeerders van Skybernet: Norwest Equity Partners, Gilde IT Fund en Holland Ventures.
De overname van Winstar Benelux is opvallend, omdat de koper een relatief jonge speler is op de Nederlandse markt. Met twee financieringsrondes achter de rug is Skybernet nu iets minder dan een half jaar actief, en heeft het evenveel klanten als zijn voormalige concurrent Winstar. Over omzetcijfers en de termijn waarop het bedrijf winstgevend hoopt te worden wil het geen uitspraak doen. Wanneer de acquisitie voltooid is bedient de aanbieder 150 gebouwen met draadloze aansluitingen.
Jennes verwacht dat zijn bedrijf, in tegenstelling tot Winstar, WLL wel succesvol kan uitbouwen: "Winstar is een heel ander verhaal. Dat is een Amerikaanse operator die zaken is gaan doen in Europa, en zich tegelijkertijd in heel veel landen heeft gevestigd." Hij heeft vooralsnog, buiten de Benelux, geen expansieplannen. In zijn laatste fiscale kwartaal leed de Winstar-holding een verlies van 255,1 miljoen dollar, bij een omzet van 225,1 miljoen.

Argusogen

Skybernet zegt voorzichtiger te opereren. Het beschikt niet over marketingbudgetten die vergelijkbaar zijn met die van grote telecombedrijven. Wanneer een kantoorgebouw aan de infrastructuur is toegevoegd richt het zijn verkoopinspanningen daarom eerst op de andere bewoners van een pand, om zo snel mogelijk de zender rendabel te maken.
Daarbij is nogal wat uitleg nodig. Jennes: "Draadloze technologie wordt door sommige mensen met argusogen bekeken. Het lijkt vrij nieuw, maar in feite wordt microwave-technologie al tientallen jaren gebruikt in de telecom." De aanbieders van draadloze breedband moeten vooral opboksen tegen de vaste aanbieders, die hun hele gewicht inzetten om de markt te veroveren met vaste breeedband in de vorm van Adsl.
Met de overname van Winstar is er een kandidaat minder voor de komende veiling van WLL-frequenties. Waarschijnlijk zal in de loop van dit jaar die veiling, na enkele vertragingen, alsnog plaatsvinden. De licentiehouders kunnen dan zogeheten 'point-to-multipoint'-verbindingen aanbieden, zodat één zender meerdere locaties bedient. Skybernet biedt dit momenteel al datacommunicatie op de licentievrije 2,4 GHz-frequentie aan. Winstar biedt point-to-point-verbindingen, waarbij één zender de draadloze local loop voor één locatie levert.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-25T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.