Telecombedrijven betalen onderzoek naar umts-straling

Nog geen zekerheid over effecten elektrosmog

Naast overheden betalen ook telecombedrijven als Nokia, Orange en Swisscom mee aan onderzoeken naar de effecten van umts-straling. Dat blijkt uit onderzoek van het internationaal elektronicamagazine Elektuur.

Het is onduidelijk of de onafhankelijkheid van zulke onderzoeken wel gewaarborgd is, omdat telecombedrijven er alles aan doen om de consument aan umts te krijgen.
Mobiele telefonie en aanverwante technieken maken gebruik van microgolven. Zowel de telefoon zelf als de zendmasten sturen deze straling uit. Steeds meer mensen maken zich zorgen over de toenemende elektromagnetische straling en de effecten daarvan op hun gezondheid. De straling wordt in de volksmond ook wel elektrosmog genoemd. Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar de aantoonbare effecten van elektrosmog. Vooralsnog is het onderzoekers niet gelukt om met zekerheid te zeggen dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Professor Peter Zwamborn, hoogleraar aan de TU Eindhoven heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan betreffende de hypothese dat umts-straling geen effect heeft op ons welbevinden. Hij heeft dit niet hard kunnen maken. Om onbewuste onderzoeksfouten en toeval uit te sluiten is het onderzoek gereproduceerd door een Zwitsers onderzoeksinstituut. Dit instituut wordt volledig gesponsord door de overheid en bedrijven als Nokia, Orange en Swisscom, belanghebbende partijen dus. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat het contraonderzoek geen wetenschappelijke waarde zou hebben, maar het roept in ieder geval vragen op.

De tijd zal het leren

Veel mensen blijven dan ook ongerust over de gevolgen van de straling voor hun gezondheid. Zendmasten worden door gemeentebesturen geweerd uit dichtbevolkte gebieden en het advies om kleine kinderen weinig tot niet mobiel te laten bellen, wint aan gehoor. Voorlopig zal de tijd ons moeten leren of elektrosmog daadwerkelijk schadelijke gevolgen voor onze gezondheid oplevert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-27T00:00:00.000Z Kim Loohuis


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.