Nieuwe rechtszaak Microsoft dreigt

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal binnenkort een nieuwe en meer uitgebreide rechtszaak tegen Microsoft aanspannen.

Het departement eist dat de software-fabrikant een versie van Windows 98 uitgeeft zonder Internet Explorer. Het ministerie wil voorkomen dat Microsoft de dominantie op het gebied van besturingssystemen zal uitbreiden naar Internet-software. De rechter heeft in een preliminaire beslissing in december 1997 besloten dat Microsoft een browserloze Windows-versie moet leveren. De software-fabrikant heeft de rechter inmiddels gevraagd een uitzondering te maken voor Windows 98. Als de uitspraak blijft gelden, betekent dit dat de onderneming een geheel nieuwe uitgave van Windows 98 moet ontwerpen. Het besturingssysteem wordt deze week geleverd aan PC-fabrikanten. Het is onwaarschijnlijk dat de overheid de introductie van het nieuwe product zal blokkeren. Een zwak punt in de aanklacht is dat het bewijs grotendeels voortkomt uit verklaringen van Microsofts grote concurrenten, zoals Netscape.

Geen compromis

Dertien Amerikaanse staten overwegen eveneens juridische acties tegen Microsoft. Ze zullen binnenkort besluiten of ze daadwerkelijk naar de rechter stappen. Bill Gates heeft inmiddels gesprekken gevoerd met juristen van het ministerie. Deze ontmoeting heeft niet geleid tot een oplossing van de juridische strijd. Microsoft bespeelt momenteel de publieke opinie met een enorme publiciteitscampagne. Enkele topmensen uit de branche hebben hun steun aan Microsoft uitgesproken. Bovendien heeft Bill Gates verkondigd dat uitstel van Windows 98 grote klappen oplevert voor de PC-industrie en zelfs voor de gehele economie. De campagne heeft resultaat. Uit een recent onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de ondervraagden tegen een blokkade van Windows 98 is.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-15T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.