Novell breidt Netware 5 uit met http-steun en NDS 8

'6-Pack komt uit rond dezelfde tijd als Windows 2000'

Novell onthulde vorige week dat het de Internet-technologie Http (hypertext transfer protocol) toevoegt aan de lijst protocollen die Netware 5.0 ondersteunt. De softwarefabrikant presenteerde deze nieuwe versie, met de codenaam Cobra, tijdens de Networld+Interop-handelsbeurs in Las Vegas.

Cobra biedt nog meer technologieën voor Internet-gebruik. Zo bevat het de Oracle 8i-databank voor vijf gebruikers, de Oracle Web-DB software om SQL-databanken aan te sluiten op het web, de IBM Websphere-software en Netscape's Enterprise Server. Het is dankzij de http-ondersteuning mogelijk deze serversoftware via een webbrowser te beheren, aldus Novell. Het is nog niet bekend wanneer Novell de opgewaardeerde versie van zijn netwerkbesturingssysteem wil uitbrengen. Het bedrijf zelf spreekt van 'binnenkort'. Bovendien moet Novell nog besluiten of Cobra een gratis 'service pack' of een betaalde opwaardering zal zijn.

Multiprocessor

Na Cobra komt de softwareleverancier met de multiprocessor-versie van Netware uit, genaamd 6-Pack. Die software is een aparte opwaardering voor Netware en stelt die software in staat gebruik te maken van computers met maximaal 32 processoren. Binnenkort gaat 6-Pack de bèta-testperiode in; het op de markt komen rond de tijd dat concurrent Microsoft Windows 2000 uitbrengt, aldus productmarketingmanager Faustyn. Die opvolger van Windows NT 4 moet volgens het officiële schema van Microsoft eind dit jaar verschijnen. Analist Jamie Lewis van onderzoeksbureau The Burton Group meent dat de Http-ondersteuning van Cobra belangrijker is voor Novell dan 6-Pack of zelfs de Clustering Services waar het bedrijf ook aan werkt.

Versie 5 en hoger

Verder heeft Novell inmiddels een nieuwe versie uitgebracht van zijn belangrijkste product, NDS (Novell Directory Services). Deze achtste versie is gratis te downloaden voor gebruikers van Netware 5. Oudere versies van dat netwerkbesturingssysteem kunnen deze nieuwe software niet gebruiken. Paul Corriveau, NDS-marketingmanager bij Novell, verwacht dat NDS 8.0 gebundeld zal worden met de volgende versie van Netware. Die software moet voor het einde van dit jaar uitkomen. Novell komt later dit jaar met NDS 8-varianten voor Microsofts Windows NT en Sun Microsystems' Unix-variant Solaris.
Novell wil met NDS 8.0 tegemoetkomen aan een aantal behoeften van telecommunicatiebedrijven en dienstverleners. Die twee typen bedrijven vormen relatief nieuwe doelgroepen voor Novell, dat 50 miljoen bestaande NDS-gebruikers heeft en nieuwe klanten zoekt in de markt van Internetbedrijven en 'outsourcers'. Vooral de schaalbaarheid is dan ook verbeterd in de nieuwe software. Novell wil de gebruiksmogelijkheden van NDS uitbreiden van simpelweg netwerkbeheer naar compleet bedrijfsbeheer. Dat houdt in dat IT-managers met NDS naast bestanden en componenten ook complete applicaties, bedrijfslogica, netwerkapparatuur en gebruikersinformatie (profielen) kunnen beheren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.