Jobs vindt met nieuwe strategie de weg naar consument terug

Rhapsody wordt geïntegreerd in Mac OS 10

Deze week onthulde Apple Computer zijn toekomstplannen voor het Macintosh-besturingssysteem. Samen met de vorige week onthulde nieuwe, laaggeprijsde computers lijkt Apple definitief op de weg terug. De nieuwe hardware- en softwarestrategiën omvatten nu een reeks consumentenmachines en verhoogde nadruk op Mac OS X (Romeinse tien) dat een combinatie wordt het oorpronkelijke Mac OS en Rhapsody.

Meest opvallend aan de nieuwe, goedkope computers is de i-Mac, waarmee het bedrijf terugkeert op de consumentenmarkt. Deze computer, speciaal ontworpen en ingericht voor Internet-gebruik, kost 1299 dollar. Het is Apple's antwoord op de goedkope, afgeslankte PC's onder de duizend dollar. Weliswaar is de i-Mac duurder, maar de machine is met een 233 MHz PowerPC G3-processor een stuk sneller dan zijn Wintel-concurrenten. Verder is bij de aankoop de monitor inbegrepen en valt de computer op door zijn aparte vormgeving. De i-Mac komt in augustus wereldwijd op de markt. Eveneens gebaseerd op de G3-chip is de nieuwe Powerbook-schootcomputer, die in iedere gewenste configuratie geleverd kan worden.

Minder Rhapsody

Mac OS X, bekend onder de codenamen Sonata en Cyan, verschijnt in de herfst van volgend jaar op de markt. Deze toekomstige versie van het Macintosh-besturingssysteem kan 90 procent van alle huidige applicaties draaien, verzekert de leverancier. De overige 10 procent moet enigszins worden aangepast, zei interim-president Steve Jobs deze week op de ontwikkelaarsconferentie in San José. Hiermee verlaat de computerfabrikant de grote nadruk die het legde op zijn zware besturingssysteem Rhapsody. Het bedrijf kreeg die programmatuur begin vorig jaar in handen samen met Jobs' softwarefirma Next voor een bedrag van 400 miljoen dollar. Sindsdien werd Rhapsody - gebaseerd op het Next OS - gepositioneerd als de opvolger van het Mac-besturingssysteem. De eerste versie van Rhapsody komt later dit jaar uit en lijkt nu voornamelijk een transitiehulpmiddel te worden naar Mac OS X.

Carbon-api's

Dat toekomstige besturingssysteem krijgt mogelijkheden voor het zogenaamde 'pre-emptive multitasking', beschermd geheugen en geavanceerd virtueel geheugen. In de herfst van dit jaar komt Apple nog met Mac OS 8.5, codenaam Allegro, gevolgd door 8.6 in het eerste kwartaal van 1999. Mac OS X is rond die tijd al in handen van software-ontwikkelaars en biedt een geschoonde instructieset van zesduizend api's. Daarnaast krijgt dit besturingssysteem ongeveer tweeduizend nieuwe, extra api's die de codenaam Carbon dragen. Vroege specificaties voor deze ontwikkelomgeving en het vertaalhulpmiddel 'Carbon Dater' zijn nu verkrijgbaar voor G3-computers van Apple. Deze software functioneert al op Mac OS 8 middels een softwarebibliotheek.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.